PAZITE KAKO BIRATE IMENA ZA DJECU: Govore o vama i više nego što mislite!

Nekada se kod nas striktno poštovao običaj da kum daje ime djetetu, ali sve češće se taj posao prepušta roditeljima. Psiholozi kažu da odabir imena dosta govori o karakteru mame i tate. Pogledajte šta bi to moglo da govori u vašem slučaju.

Imena poznatih ličnosti
Trend “što neobičnije – to bolje” već godinama vlada među roditeljima, pa sve češće svojoj djeci daju imena prema omiljenim likovima iz serije ili poznatim ličnostima. Psiholozi kažu da su takvi roditelji u djetinjstvu bili željni pažnje. Stručnjaci tvrde da su oni najčešće imali popularna imena za to vrijeme, kao i mnogi iz te generacije, pa se nisu razlikovali od drugih.

Starinska imena
Roditelji koji djeci daju starinska imena su konzervativni i drže do tradicije.

Neobično ime
Često roditelji žele da izmisle potpuno novo ime tako da neko postojeće malo prilagode promjenom nekog slova. U ovakvoj odluci, smatraju psiholozi, vode ih neostvarene ambicije. Počev od neobičnog imena, djetetu će i kasnije nametati svoje želje i ciljeve.

Porodična imena
Osobe koje za svoju djecu biraju imena članova porodice su sentimentalne. Poštuju svoje korijene i trude se da tu ljubav prenesu i mlađima. Imaju stabilne porodice koje drže do svih porodičnih svetkovina.

Uniseks imena
Imena koja pristaju i muškoj i ženskoj djeci i dalje su čest izbor. Roditelji koji djeci daju takva imena najčešće su vrlo uspješni u svom poslu, a u životu spremni na promjene.