Pastrmka čuva srce, sardina nerve

Bez obzira na to da li više volite riječnu ili morsku ribu ili neke druge morske plodove, svaku vrstu odlikuje bogatstvo hranljivih sastojaka, prije svega vitamina, minerala i aminokiselina.

Tunjevina

Izuzetno je bogata mineralom selenom i vitaminom A, koji igraju važnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala i usporavaju starenje.

Oslić

Ima malu energetsku vrijednost i spada u dijetetske namirnice, 100 grama oslića sadrži 80 procenata vode, 0,85 g masti i 17,2 g bjelančevina. Bogat je vitaminima B1 i B2, kalijumom, kalcijumom i fosforom. Pozitivno utiče na kosti i rad mozga.

Sardina

Sadrži magnezijum i triptofan, koji blagotvorno utiču na nervni sistem i popravljaju raspoloženje, bogata je proteinima, omega 3 masnim kiselinama i kalijumom.

Pastrmka

Preporučuje se dijabetičarima i osobama sa visokim krvnim pritiskom. Pastrmka je niskokalorična i sadrži malo natrijuma (40 mg u 100 g) pa štiti od kardiovaskularnih tegoba.

Šaran

Spada u masne ribe, bogat je bjelančevinama, omega 3 masnim kiselinama, vitamini A, D i E. Čuva srčani mišić i ublažava tegobe bolesti krvnih sudova, i psorijazu.

Smuđ

Samo pastrmka sadrži manje masti od smuđa. Bogat je vitaminom D, bjelančevinama, kalcijumom, fosforom, natrijumom i magnezijumom, nutricionisti ga najčešće preporučuju u dijetama.

Lignje

Obiluju kalcijumom, pa jačaju kosti, kosu i zube. Naročito se preporučuju djeci i onima koji ne vole mliječne proizvode.