PASIRANA HRANA: Pire krompir s umakom od špinata

PASIRANA HRANA: Pire krompir s umakom od špinata

Pasirana hrana je za određenu kategoriju ljudi svakodnevica. Ljudi s problemima probavnog trakta, dojenčad i mala djeca, problemi s jednjakom ili rane u ustima, pacijenti na oporavku itd. zahtjevaju poseban režim prehrane. U pasiranoj hrani je spas.

Pire krompir je omiljeni prilog i najvećim gurmanima, umak od špinata dodatno obogati ovaj prilog koji može postati sasvim samostalno lagano jelo.

Sastojci i postupak pripreme

Pire krompir skuhajte na uobičajeni način, u uobičajenoj količini. Za povezivanje pasiranog krompira uvijek koristite margarin (manje je kaloričan, uz to sadrži manje štetne  biljne masnoće) i malo milijeka.

Špinat  oko 500 grama (svjež) nakon kratkog kuhanja u vodi, isjeckajte na krupnije komadiće. Smrznuti špinat ne zahtjeva sjeckanje ili termičku obradu prije upotrebe u umaku!

Usitnjen bijeli luk (količinu po ukusu)  ispržite na ulju, dodajte dvije do vrha pune kašike brašna (može integralno brašno, raževo itd.), mješajući homogenizirajte masu. Neka se brašno poveže s masnoćom. Tome dodajte špinat, uz mješanje  dodajite začine: so, biber i muškatni oraščić (špinat odlično podnosi aromu muškatnog oraha). Kada se masa sjedini, dodajte 1 do 2 dcl hladnog milijeka. Neka smjesa prokuha, smanjite temperaturu i dodajte 1 dcl vode.  Osam minuta kuhanja na tihoj vatri će biti dovoljno da dobijete krasan umak od špinata. Poseban savjet: umjesto bijelog luka možete koristiti srijemoš, nadasve zdravu namirnicu kojoj je trenutno sezona.

„Ovo toplo preporučujem za djecu, a posebno za djecu koja su operisala krajnike, jer su tada u posebnom tretmanu koji zahtjeva konzumiranje pasirane hrane“, rekao je naš čitaoc Muradif Muratović iz Živinica, koji nam je ustupio ovaj recept.

Jelo se može poslužiti samostalno, kao prilog uz sve vrste mesa ili vegetarijanskih šnicli.

Dobar tek!

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!