Parovi su najsretniji u trećoj godini braka

Za treću godinu braka kažu da je najsrećnija. Parovi najčešće imaju dvije plate, uređuju mjesto u kojem će im djeca odrastati, vrlo su optimistični

Stručnjaci za porodično pravo kompanije “Slater and Gordon” napravili su istraživanje na 2000 parova i otkrili koje godine u braku su najsrećnije, a koje najteže.

Kažu da ako preživite kao par te teške trenutke, velike su šanse da ćete dočekati starost zajedno.

3. godina

Nakon tri godine braka partneri postaju spremniji prihvatiti mane suprotne strane i tada im život postaje ugodniji i opušteniji. U te tri godine puno parova se odluči na dijete što dodatno ojačava njihovu vezu.

Za treću godinu braka kažu da je najsrećnija. Parovi najčešće imaju dvije plate, uređuju mjesto u kojem će im djeca odrastati, vrlo su optimistični…

5. godina

Stručnjaci kažu da ozbiljniji problemi počinju upravo u ovom periodu. Djeca su mala i znaju dosta iscrpljivati partnere koji se zbog toga znaju udaljiti, svađati… Teško je uskladiti sve radne i kućne obveze pa u braku ima dosta stresa. Trpi i seksualni život.

Svaki treći čovjek u braku izjasnio se kako se ne osjeća voljeno, a svaki peti je iskreno priznao da ima dana u kojima žali što je stupio u brak.

Inače, upravo u 5. godini braka parovi najčešće posjećuju advokate i pokreću brakorazvodne parnice. Upravo zbog toga je ta godina najkritičnija u vezi.

7. godina

Prežive li partneri 5. godinu braka i ostanu u vezi, tada ulaze u vrlo komplikovan period. Porodični život im je do 7. godine postao rutina. Često zna doći do svađa oko finansija, djece ili raspodjele kućanih poslova i ostalih obveza.

Stručnjaci kažu da, ako se brak tada ne raspadne, jako dobre šanse su da će supružnici zajedno dočekati starost.

Savjetuju i kako održati ljubavnu vezu srećnom:

– razgovarajte o svemu
– kompromis je važan
– radite na braku
– ne odustajte od veze previše lako
– ne odlazite na spavanje u svađi
– budite strpljivi
– slušajte jedno drugo
– budite iskreni
– imajte poštovanja jedno prema drugome
– budite tolerantni
– imajte realna očekivanja
– radite neke stvari zajedno, prenosi Radio Sarajevo