PARIŠKO HODOČAŠĆE STATUI BRONČANOG MLADIĆA ILI „MLADIĆU S KI*OM“ ZA ŽENE PUNE STRAHOVA

Statua “mladića sa ki*om” na grobu pariškog novinara pomaže sramežljivim djevojkama. Mladog novinara Victora Noira je ubio car Napoleon III. Njegovu statuu žene hodočaste i žene koje imaju problema sa začećem

 Vrlo mlada djevojka bojažljivo prolazi stazama čuvenog pariškog groblja Pere Lachaise. Ne prijeti joj nikakva opasnost, mjesto je potpuno bezopasno, ali ona osjeća strah. Međutim, taj je strah daleko od onog užasa koji je osjetila kada ju je Jean pozvao da pođe s njim u njegovu garsonijeru.

Uzrok užasa bio je Jean; ona njega ludo voli, a i on nju. Sa njim bi otišla i na kraj svijeta. Ali ona se užasava pred nečim drugim, pred trenutkom prvog seksualnog odnosa u svom životu, pred muškim udom, koji treba da uđe u nju. Za nju je taj užas nepojmljiv, on je posljedica nekog šoka iz djetinjstva, šoka kojeg se ona više i ne sjeća.

Povjerila se svojoj najboljoj prijateljici Michele. A ova joj je ispričala legendu o brončanom mladiću s groblja Pere Lachaise, koji već stotinu godina liječi strah mladih Parižanki pred prvim susretom s muškarcem.

                        Čuveni mladić u carevoj nemilosti

I sada se Yvonne nalazi pred brončanim mladićem, ili «mladićem s kitom», kako ga zovu neki s manje pijeteta. Na mramornoj nadgrobnoj ploči leži brončana statua mladog muškarca. Odjeven je u odijelo po modi prošlog stoljeća, a na metalnoj košulji jasno se vide rupe od tri metka. A na hlačama, tamo gdje se razdvajaju nogavice, nazire se ono zbog čega žene hodočaste na taj grob: oblik muškog uda u erekciji.

 Yvonne se sagiba i dodiruje rukom, kako ju je prijateljica uputila, ispupčenje. Njezinim tijelom prolazi strujni udar. Djelovanje je tako jako da ona zaboravlja na svoju bojažljivost i počinje gledati metal koji blista od dodira ženskih ruku i tijela, koji traju već stotinu godina. U njoj se budi luda želja da se ispruži preko statue i da dodirne to ispupčenje svojim pubisom. Toj želji ne može da odoli. Baca se na kip, i uskoro njeno tijelo počinje ritmički kliziti po bronci. Zatim grčenje i prvi orgazam u životu: Yvonne se oslobodila svog straha pred muškarcem.

Pod mramornom pločom tog legendarnog groba leži u svoje doba čuveni mladić, čija je smrt uzbudila Francusku – Victor Noir.

Victor Noir zvao se zapravo Ivan Salmon i bio je rođen u Attigniju 1848. godine. Sa samo 22 godine, 1870., postao je slavan u Parizu po svojim galantnim pustolovinama i navukao na sebe mržnju Napoleona III. Caru se, naravno, nije zamjerio svojim ljubavnim avanturama nego zbog svoje političke aktivnosti. Kao novinar ljevičarskog dnevnika «La Marseillaise», nalazio se među onima koje bi Napoleon III najrađe vidio mrtve. Kada je car, u jednom od svojih listova, objavio uvredljiv članak protiv «La Marseillaise» i njenih suradnika, glavni urednik Paul Grousset osjetio se uvrijeđenim i pozvao Napoleona III na dvoboj. Kao sekundante izabrao je Victora Noira i Ulricha de Fonviellea.

       Na sahrani 100.000 ljudi

Susret između cara i Victora, koji se dogodio na Korzici, završio je tragično. Čim je Napoleon III opazio mladiće, koji su mu nosili poziv na dvoboj, izvukao je revolver i pucao. Ulrich de Fonvielle bio je samo ranjen, ali je mladi Vicor Noir, pogođen s tri metka pao na tlo. Posljednjom snagom dopuzao je do careve kuće i izdahnuo. Bilo mu je 22 godine, bio je idol pariških žena i francuskih revolucionara.

To je ubojstvo izazvalo veliko uzbuđenje među narodnim masama. Već je idućeg dana direktor lista Henri Rochefort objavio oštar članak protiv Napoleonova režima optužujući imperatora da je on lično izvršio smrtnu kaznu, da je kukavički ubio nenaoružanog neprijatelja. Skandal je poprimio takve dimenzije da je sam Napoleon morao izaći pred sud.

Naravno, u klimi gušenja svake slobode koju je uveo car, on nije imao problema da uvjeri suca kako je Victor Noir napao njega i da je reagirao u samoodbrani. Svjedočenje Ulricha de Fonviella nije uzeto u obzir. Napoleon III je oslobođen, ali, da bi mogao izaći iz sudske dvorane, morala je intervenirati nacionalna garda.

Uostalom, u to su se doba sam car Napoleon i njegova protunarodna politika obnove carstva približavali kraju. Pripreme za rat s Prusijom pokazale su se promašenim, jer je svojom konzervativnom i antisocijalnom desničarskom politikom izgubio podršku narodnih masa. Poslije poraza kod Sedana, cara su uhapsili i protjerali iz Francuske. Time je pala i dinastija Napoleona.

Ali, vratimo se Victoru Noireu. Više od sto hiljada ljudi prisustvovalo je 12. janaura 1870. godine na pogrebu mladog novinara. Pogrebna povorka kretala se u tišini od njegove kuće u Neuilliju, pa sve do groblja Pere Lachaise. Po čitavoj su se Francuskoj skupljali prilozi za nadgrobni spomenik, a izrada je povjerena kiparu Delonu. Taj kipar je lično vidio mrtvo tijelo ubijenog mladića, pa je htio njegov lik prikazati u istom položaju kako je pao pred carem. Vjerno je reproducirao u bronci svaku crtu lica, rupe od metaka, i oblikovao u bronci stanje seksualnog uzbuđenja u kojem se mladić nalazio u času smrti.

Glas ozdravljivača od frigidnosti žena, koji stotinu godina poslije smrti privlači k Victoru Noiru svakog dana desetke žena, nastao je upravo zbog tog neobičnog ispupčenja u hlačama.

U svom zanosu Yvonne nije čula kako zvoni zvono koje najavljuje zatvaranje groblja. Nije primijetila ni čuvara, koji je sa strane čekao da ona završi svoj obred. Za njega je taj prizor svakidašnji i on dobro zna da ga ne smije prekidati, jer to je najvažniji trenutak u životu žene koja je posjetila grob. Ona se tu rješava svojih kompleksa.

Yvonne se digla i još jednom dodirnula, sada sigurnom i mirnom rukom, čarobno ispupčenje. Nasmiješila se čuvaru groblja i otišla svom Jeanu bez straha.

 Hodočašće za neplodne žene

Slavno pariško groblje Le Pere Lachaise, staro 200 godina, oko dva miliona turista posjeti skoro svake godine. Veliki park sa površinom od 44,5 hektara na sjeveroistoku Pariza je, sa 6.000 brižno njegovanih drveća i fantastičnim skulpturama, prava oaza mira i zelenila. Groblje broji oko 70.000 grobova i tu su pokopane brojne slavne ličnosti, kako iz Francuske, tako i drugih dijelova svijeta, a među njih spada i prvi čovjek kultne rock grupe The Doors, Jim Morrison. Osim Morrisonu, turisti dolaze odati počast Oscaru Wildeu, Fredericu Chopinu, Balzacu, Mariji Callas, Yvesu Montandu i Simone Signoret i brojnim drugim slavnim, ili manje slavnim ličnostima.

Među veoma posjećene spomenike spada i skulptura mladog novinara Victora Noira, koji je postao hodočašće za žene koje pokušavaju začeti. One vjeruju da će im to pomoći ukoliko dođu i dodirnu «ispupčenje na međunožju» skulpture Victora Noira. (aura.ba)