Parestezija: ZBOG ČEGA TRNU NOGE, NA KOJA STANJA MOGU UKAZATI TI TRNCI?

Svako je nekad osjetio trnce u nogama, makar i samo nakon dugog sjedenja ili spavanja u nezgodnom položaju. Imate utisak da vas nešto konstantno bocka, pri čemu gubite osjećaj u ekstremitetu, čak i na temperaturu ili bol.
Trnjenje nogu može se ispoljiti kao: strujanje u nogama; trnjenje stopala; – trnjenje jedne noge, trnci u nogama, trnjenje prstiju na nogama;, peckanje u nogama, trnjenje nogu ispod koljena…

Uz to se mogu javiti i različiti povezani simptomi kao što su bolovi u zahvaćenoj nozi, anksioznost, bol u leđima, osjećaj pečenja u nozi, osjećaj strujanja pod kožom, svrab, grčenje mišića, osjetljivost na dodir, teškoće pri stajanju, nestabilnost pri hodanju, slabost pogođene noge i stopala…

Postoji mnogo razloga zbog kojih možete osjetiti utrnulost ili peckanje u nogama i stopalima. Posturalne navike koje vrše pritisak na nerve ili smanjuju protok krvi u donjim udovima najčešći su uzrok privremene utrnulosti u nogama i stopalima, piše Medical News Today. Navike koje mogu uzrokovati da stopala i noge utrnu pored predugog sjedenja ukrštenih nogu, uključuju dugo sjedenje ili klečanje, preuske pantalone, čarape ili tijesne cipele.
Ipak, ako trnci ne nestanu nakon što se oslobodite pritiska i protresete noge, možda je u pitanju neki ozbiljniji problem.

Kada je utrnula noga razlog za brigu
Trnjenje nogu postaje razlog za brigu ako traje iako nema očiglednog razloga I ako se javlja zajedno sa nekim drugim simptomima. Healthline savjetuje da potražite medicinsku pomoć ako uz trnce ojsećate vrtoglavicu ili grčenje mišića, ili imate osip.
Takođe, realan razlog za brigu postoji ako osjećate slabost ili ne možete da se krećete, ako se trnjenje pogoršava dok hodate ili ako češće idete u WC i osjećate da gubite kontrolu nad bešikom ili crijevima.

Trnjenje lijeve noge – šta sve može biti uzrok
Bol i trnjenje liujeve noge može da uzrokuje išijas ili periferna periferna arterijska bolest, čak i MS, a možda su jednostavno rezultat spavanja u lošem položaju. Ako dugo traje i javlja se s drugim simptomima, treba se obratiti ljekaru.

Trnjenje desne noge
Trnci u desnoj nozi mogu da krenu zbog poremećaja cirkulacije, ali i kao simptom lumbalne degenerativne bolesti diska do koje dolazi starenjem, diskus hernije – kad istureni disk vrši pritisak na korijen nerva… Ukoliko se javlja konstantno trnjenje desne butine, savjet je da se javite neurologu.

Trnjenje nogu ispod koljena
Utrnulost, peckanje ili gubitak osjećaja u potkoljenicama takođe su najvjerovatnije privremeno iskustvo nakon predugog sjedenja, ali ponekad i znak upozorenja za neka ozbiljna zdravstvena stanja. Ako se trnjenje nogu ispod koljena oduži ili vraća, a posebno ako je praćeno mučninom, gubitkom dlake, grčevima ili vrtoglavicom, treba posjetiti lekara.

Šta raditi kad trnu prsti na nogama
Utrnulost nožnih prstiju može učiniti hodanje teškim ili čak bolnim, može biti privremeni ili hronični simptom, ali rijetko se smatra hitnim medicinskim slučajem. Najčešće je potrebno samo lijepo razmrdati stopalo, a postoje i posebne vježbice.

Zbog čega trne palac na nozi
Utrnulost palca na nozi obično je posljedica neudobne obuće, ali iza ove pojave mogu da se kriju i različita oboljenja – od zakrivljenosti karlice zbog čega dolazi do razlike u pritisku na stopala, do Mortonovog neuroma, zadebljanja nerva između nožnih prstiju.

Prirodni lijek za trnjenje nogu
Ima mnogo alternativnih i prirodnih lijekova za trnjenje nogu, mada sve zavisi od uzroka. Nekom će pomoći masaža i joga, nekom akupunktura ili fizikalna terapija, a ponekad će odmor biti dovoljan da sredi situaciju. Ako tražite trenutno olakšanje, nekoliko prirodnih kućnih lekova takođe vam ga može doneti:

Led – za neka stanja poput sindroma tarzalnog tunela ili povreda, hlađenje pogođenog područja može smanjiti obamrlost i bol.

Toplota – kod nekih ljudi, nanošenje tople obloge na utrnulo područje može povećati dotok krvi i istovremeno opustiti mišiće. Takođe može pomoći topla kupku ili tuš.

Masaža – masiranje stopala povećava cirkulaciju krvi, pomaže u stimulaciji nerava i poboljšava njihovu funkciju.

Kupka za stopala – potapanje nogu u epsom soli može pomoći u ublažavanju simptoma. Puna je magnezijuma, koji može povećati cirkulaciju krvi.

Ginko čaj – neki će vam preporučiti čaj od ginko bilobe koji poboljšava cirkulaciju, ali u obzir mogu doći i neki drugi čajevi sa sličnim efektom.