Parapsihologija: Zagonetne moći skrivene u svakome od nas

Gotovo da nema osobe koja nije doživjela neko paranormalno iskustvo. Telepatija, telekineza, vidovitost… Radi li se o pukim slučajnostima? Halucinacijama? Ili su to dokazi da nadnaravne pojave uistinu postoje?

Još od prahistorije čovjek je vjerovao u postojanje duhova i mogućnost da ih prizove i da s njima komunicira. Možda je prvi parapsiholog bio lidijski kralj Krez koji je 550. pr. n. e. iskušao sedam proročišta, tražeći da predvide šta je najuputnije da se učini – na dati dan.

Kažu da je samo proročište u Delfima položilo “ispit”. Ipak, pravo zanimanje za paranormalne pojave nastaje sa pojavom spiritizma polovinom 19. stoljeća: 31. marta/travnja 1848. u Hydesvillu (Njujork) porodicu Fox probudili su čudni udarci koji kao da su izlazili iz zidova sobe u kojoj su spavale njihove djevojčice Kate i Margaret. Roditelji su došli do zaključka da u kući boravi duh, a djevojčice su sa jednim spretnim medijem, krenule na turneju po SAD prizivajući duhove po narudžbi.

Naučna proučavanja

Krajem 19. stoljeća i nauka se počela zanimati za parapsihologiju. Dok cijenjeni engleski fizičar, sir William Crookes, tvrdi da su paranormalne moći nekih medija istinite, u Londonu se formira Društvo za psihičko istraživanje (Society for Psychical Research), koje će demaskirati mnoge obmane. Tridesetih godina pažnja se usmjerava na laboratorijske eksperimente sa ljudima obdarenim telepatijom i vidovitošću. Riječ je o posebnostima za koje je Joseph Rhine skovao termin ESP (ekstraculne percepcije).
Danas su se proučavanja paranormalnih fenomena proširila na slijepe i gluhe koji svoje nedostatke mogu nadoknaditi telepatijom. Za to je zaslužan parapsiholog Charles Honorton, koji je 1974. uveo tehniku “gancfeld” (ganzfeld). Prvi eksperimenti su dali sjajne rezultate, ali nakon pažljivijeg proučavanja otkrivene su, navodno, metodološke greške.

Godine 1990. Honortonova grupa je, pak, ponovila uspjehe, i pored strogih kontrola. Statistika je predviđala 25 posto tačnih odgovora. No, procenat je, međutim, iznosio 35 posto. Vjerovatnost da je riječ o slučajnosti bila je jedan prema dvadeset hiljada.

Prisustvo fenomena

Godine 1997. Robert Morris, profesor parapsihologije na univerzitetu Edimburg, iskušao je osobe koje su se smatrale kreativnim. Tačni odgovori umjetnika bili su 47 odsto, a kod muzičara čak – 56 odsto. Anthony Lawrence, parapsiholog sa univerziteta Coventry se nada da će se za deset ili dvadeset godina naći efikasni instrumenti za poboljšanje telepatskih sposobnosti svakog čovjeka.

Na polju psihokineze (sposobnost premještanja ili utjecaja na predmete pomoću misli) koristi se “generator slučajnih događaja”, elektronski aparat koji emituje signale (svjetlost, brojevi ili zvuci) prema slučajnom slijedu. Osoba treba nastojati da utječe na mašinu tako da rezultatima više ne dominira slučaj.

Jedna analiza rezultata 800 eksperimenata iz 1989. ubjedljivo je potvrdila prisustvo stvarnog fenomena. U stvari, eksperimenti su dostigli nivo tolike tačnosti da su isključene metodološke greške ili obmane. Ali ni formalna besprijekornost nije zadovoljavala skeptike. Pokušali su otkriti manjkavosti koje, kada se jednom koriguju, drastično smanjuju procenat uspjeha.

Jedan od najspektakularnijih psihokinetičkih efekata je, naprimjer, prožimanje materije. Godine 1988. Švicarac Silvio Meyer je rekao da je “snagom misli” spojio dva kvadrata, jedan od papira, a drugi od aluminija. Federalna laboratorija za probu materijala u St. Galenu, koja je dobila zadatak da to provjeri, nije otkrila nikakav znak lijepljenja ili nečeg sličnog.

Mnogim “nevjernim Tomama” u nauci krajnje su sumnjivi pranoterapeuti ili bioenergičari, koji sve bolesti liječe rukama, odnosno bioenergijom vlastitog organizma. Ipak, najteže je provjeriti takozvana “vantjelesna putovanja”, iskustva u kojima subjekt, znajući da ne sanja, “vidi” ambijent iz položaja koji je drugačiji od položaja njegovog tijela. Ovoj kategoriji pripadaju i “iskustva pred smrt”: osobe probuđene iz kome koje tvrde da su bile odvojene od tijela i da su susrele mrtve rođake.