Paradajz sadite sa bosiljkom, grašak što dalje od luka

Iako se slažu u salati, paradajz i krastavac se nikako ne sade jedno pored drugog. Naime, paradajzu za rast pogoduje blizina bosiljka i šargarepe. Ideja da su neke biljke “prijatelji” s drugima i da se bolje razvijaju zajedno naziva se “prijateljska sadnja”.

Ako se odlučite da u svojoj bašti oponašate biološku raznolikost prirode, sve će možda izgledati neuredno, ali je dokazano da miješanje određenih biljaka pomaže da svaka pojedina biljka raste, piše “The Homestead Guru”.

Povrće kao što je šargarepa, peršun i paštrnjak privući će bogomoljke, bubamare i paukove. Ove vrste insekata hrane se insektima koji vole da uništavaju paradajz.

Zato je ovo sjajna ideja da zajedno s biljkama sadite cvijeće, posebno neven i dragoljub. Ovo cvijeće privući će i hraniće se korisnim insektima oprašivačima, što će povećati količinu plodova bundeve, graška, krastavca, paradajza i drugog povrća. Generalno, kada sadite povrće treba da znate da se ono mnogo bolje slaže i uspijeva uz cvijeće.

Zanimljivo je i da dragoljub spada u jestivo cvijeće i izgleda lepo u salatama, piše “The Homestead”.

I na kraju, neke biljke se jednostavno ne slažu i ako ih posadite u blizini biće prisiljene da dijele zemlju u kojoj će im se ispreplitati korijenje. Na primjer paprika i grašak, krompir i paradajz nikako ne idu zajedno, kao što je i za grašak bolje da je što dalje od luka. Salata ne voli da bude u blizini brokolija.

Biljka – pomaže / odmaže

Pasulj – paradajz, šargarepa, krastavci, karfiol, kupus / luk, bijeli luk, gladiola, vlašac

Grašak – šargarepa, rotkvice, krastavac, kukuruz, većina biljaka / krompir, vlašac, luk, bijeli luk

Paradajz – vlašac, luk, peršun, šargarepa / krompir, kupus

Rotkvice – zelena salata, krastavac / nema

Cvekla – luk / pasulj

Krompir – pasulj, kukuruz, kupus, patlidžan, ren / bundeva, tikvica, krastavac, suncokret, paradajz

Šargarepa – grašak, salata, vlašac, luk, ruzmarin / praziluk

Jagode – pasulj, spanać, luk / kupus

Luk i bijeli luk – repa, jagode, paradajz, zelena salata, kamilica / pasulj, grašak

Spanać – jagode / nema

(b92)