Par trikova koji će produžiti rok trajanja voća i povrća

I dok se svježe namirnice veoma brzo kvare, mijenjaju boju i venu, postoji nekoliko trikova uz pomoć kojih možete podružiti vijek trajanja.

Institut Good Housekeeping otkrio je jednostvan i besplatan način da održite svježim svoje voće i povrće. Prvo što treba da uradite je da zaboravite posudu za voće.

Namirnice držite odvojeno

Iz instituta napominju da bi trebalo da izbjegavate da smiještate voće i povrće zajedno, jer mnogo voće poput banana, avokada i breskvi, proizvode etlien gas koji uzrokuje sazrijevanje kada se stavi uz druge, već zrele vrste voća.

Umjesto spajanja raznog voća i povrća u vazu, najbolje bi bilo da ih držite odvojeno između različitih pregrada ili organizatora u frižideru.

Povrće stavljajte u vazu

Kada je riječ o produživanju svježine biljaka jednostavno to možete učiniti ako napravite vazu sa povrćem.

Umotajte papirne ubruse oko povrća, ili probajte da ih smjestite uspravno u čaši (vazi) i sipajte malo vode. To će ih činiti hidriranim i usporiće sušenje.

Zamrznite sve

Svi smo svjesni da zamrzavanje hrane može da produži upotrebu namirnice, a to može da važi za gotovo sve namirnice, pa i luk.

Institut sugeriše da isjeckate crni luk a zatim zamznete komadiće u praznoj flašici. Kada vam zatreba ovo povrće dovoljno je samo da protresete bocu.

Drugi savjet je da sipate bilje u posudu za led, dodate vodu i smestite u zamrzivač, a onda odledite po potrebi.