Paprat – hrana i lijek za treći milenij!

U srednjem vijeku, paprat se kao lijek neopravdano potiskuje iz kućne apoteke. Kasnija istraživanja su dokazala njenu hranljivost i ljekovitost. Neki ovoj biljci pripisuju i mistične moći. A, zbog njenog okusa često je porede sa brakom, neko duhovt se sjetio da je kao brak – u početku slatka, a potom sve gorča

Slatka paprat (lat. Polypodium vulgare) je veoma rasprostranjena biljka koja u skupinama raste na vlažnim i sjenovitim mjestima, u šumama i na kamenitim obroncima. Okus paprati u prvom trenutku je slatkast, zahvaljujući čemu je i dobila ime. No, nakon par trenutaka, okus postaje opor i gorak. Neki će je sarkastično uporediti sa brakom, ali mi ćemo to ostaviti po strani i zaviriti unutar ove biljke, te vam odatle donijeti korisne informacije.

 

 Hrana trećeg milenija

Mnoge se zanimljivosti vezuju za ovu biljku. Kada je neuzvraćena ljubav u pitanju, kod raznih naroda se pribjegavalo ritualima, gatanjima i vradžbinama pomoću kojih bi nesretno zaljubljeni svoju ljubav ostvarili. Tako se, naprimjer, kod nekih naroda vjerovalo da zaljubljena dejvojka treba, u trenutku kad zađe sunce, da “izgovara svoju bajku ili vračku” upućenu “momku koga okreće za sobom.” U tu svrhu korišteni su razni melemi, trave, među kojima je značajno mjesto zauzimala upravo paprat.

A, jeste li znali da Japanci, koji već odvano razmatraju načine prehranjivanja u trećem milenijumu, uvoze nevjerovatne količine usoljenih izdanaka paprati iz Rusije. Iz njihovih privrednih časopisa se može saznati koji su krajevi najbolji prirodni proizvođači paprati.

    Narodni lijek za dišne puteve i žuč

Brojni autori su zabilježili da se za njena ljekovita svojstva znalo još u antičko doba, kada se korijen koristio kao sapun, a listovima su se omotavali lako kvarljivi plodovi da bi se sačuvali od truljenja. U srednjem vijeku, paprat se kao lijek neopravdano potiskuje iz kućne apoteke, a neki tvrde, pak, da se povukla u “ilegalu”.

Kasnija istraživanja su pokazala da mladi izdanci paprati po hranljivosti i sadržaju bjelančevina ne zaostaju za mesom i nakvalitetnijim gljivama, pa se paprat vraća u domove u “velikom stilu”. Ljekovitost ove biljke dokazalo je prisustvo eteričnih ulja, masnih materija, šećera, tanina, škroba…

Oslad je, stoga, narodni lijek za dišne puteve (kod prehlade i kašlja), borac protiv astme, sredstvo koje pomaže kod pražnjenja crijeva. Ujedno je diuretik, liječi žuč kod žutice, bolesti jetre, želuca i bubrega.

Cvjeta od juna do septembra, a tada se i sakuplja, dok se u rano proljeće bere tamnocrveni rizom koji je tada najljekovitiji. Osim izdanka, u ljekovite svrhe upotrebljava se i sjemenka.

RECEPTI

 Čaj protiv alergija

Cijele stabljike šumske paprati suše se na promahi, u hladovini, da bi biljka ostala zelena. Jednu kašiku isjeckane paprati prokuhati u 200 ml vode i zasladiti medom po ukusu. Piti 15 dana, tri puta dnevno. Ovaj čaj liječi sve vrste alergija.

 Čaj protiv upale žučne kese

Uzeti: 20 g slatke paprati, 20 g kantariona, 20 g divlje nane, 20 g rosoposa, 20 g muške i ženske bokvice, 20 g korjena čička, 20 g bobice smreke, 20 g imele, 20 g kunice. Biljke usitniti i pomiješati. U posudu staviti 5 g mješavine i preliti litrom ključale vode, poklopiti i ostaviti da se ohladi. Hladan čaj procijediti i popiti.

   Čaj protiv slabe funkcije žuči

Uzeti: 40 g korjena slatke paprati, 40 g sjemena čička, 40 g sjemena lana, 40 g sjemena hmelja, 40 g korijena koprive, 40 g cvjetova i listova kunice, 40 g cvjetova i listova kantarije muške. Laneno sjeme samljeti ili stucati. Druge trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine i kuhati poklopljeno 2 minute. Kada se čaj ohladi, procijediti ga u bocu i piti po 1 dcl prije i poslije jela. Iza svih napitaka uzeti po malu kašičicu maslinova ulja. Ulje se može pomiješati s hranom. Preostalu količinu čaja piti između obroka umjesto vode.

 Čaj protiv gihta

Uzeti: 20 g korjena slatke paprati, 40 g samljevene šipurike, 40 g listova medvjeđeg grožđa, 30 g stabljike morača, 20 g stabljike majčine dušice 10 g stabljike preslice. Trave isjeći i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode namočiti 12 sati 5 g mješavine trava, a zatim kuhati poklopljeno 1 minutu. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u bocu i piti prema potrebi, umjesto vode.

NAPOMENA: Trudnicama se ne preporučuje uzimanje čaja sa slatkom paprati, jer može da izazove pobačaj.

(aura.ba)