Papaja – kozmetički čarobnjak: Anđeoska voćka za anđeoski izgled!

Zahvaljujući visokoj koncentraciji karotena, vitamina C, esencijalnih minerala i enzima, papaja je prirodni eksfolijant i ovlaživač. Redovnom primjenom preparata na bazi papaje koža se čak može posvjetliti te se može smanjiti vidljivost staračkih mrlja na licu. Papaja otvara pore i njeguje kožu tako što joj vraća sjaj i mekoću.

 

Stres je neizbježan dio naše svakodnevnice, a ubrzan načina života se vrlo često odražava na naše zdravlje i izgled. Kako bi odagnali posljedice stresa potrebno je s vremena na vrijeme koristiti umirujuće i opuštajuće maske za lice. Jedna od takvih je antistresna maska za lice od papaje koja ima anti-aging učinak. Naime, papaja sadrži enzime slične alfa hidroksilnim kiselinama koje ublažavaju i izglađuju nastale bore. Vaše će lice nakon ove desetominutne maske izgledati manje umorno.

Antistresna maska za lice od papaje

Osim što ova maska nije skupocjena, ona je i vrlo jednostavna za pripremu. Zapravo, sadrži samo tri sastojka, zobene pahuljice, med i naravno papaju.

Potrebno: tri kašike izgnječene papaje, 1/3 šoljice zobenih pahuljica, jedna kašika meda. Priprema: Izmiješajte sve sastojke, premažite lice dobivenom maskom i ostavite da djeluje 10 minuta. Toplom vodom isperite lice.

Maska za sprječavanje bora

Za pripremu ove masku za lice, treba odabrati zelenu, nedovoljnu zrelu papaju. Polovicu voćke pretvorite u kašu pa ju pomiješajte sa kašikom meda.

Očistite lice toplom vodom i nanesite masku. Ostavite da djeluje pola sata, a zatim je isperite. Postupak možete ponavljati dva puta sedmično. Na taj ćete način pomoći obnovi kože i sprječavanju bora.

Maska za sve tipove kože

Za pripremu ove domaće maske trebate papaju i dvije kašike jogurta. Stavite u blender unutrašnjost papaje i jogurt, te ih pomiješajte dok ne dobijete gustu smjesu, ali budite oprezni da ne pretjerate, jer će biti rijetka pa ćete je teško staviti na lice.

Na očišćeno lice nanesite masku, izostavljajući područje oko očiju. Nakon pet minuta, masku sperite mlakom vodom. Ovakva maska hrani kožu i uklanja mrtve stanice kože s lica.