Pao snijeg u Sahari: PRIZOR KOJI SE VIĐA SVAKIH 10 GODINA

Snijeg se pojavio u pustinji Sahare, što je pojava koja se dešava svakih deset godina, prenose mediji.

Prije nekolio dana rijetki prizori zabilježeni su u blizini gradića Ain Sefre u sjeverozapadnom Alžiru, na kojima se vidi kako su snijeg i led zabijelili Saharu, najveću suhu pustinju na svijetu.

Snježne padavine proteklih dana bile su pete u posljednje 42 godine. Prethodni snijeg padao je 1979., 2016., 2018. i 2021. godine, piše orheitv.md. Snježna oluja je 1979. godine bila toliko jaka da je zaustavila promet u Ain Sefri, dok je 2017. godine napadao čak metar snijega.

Pustinja Sahara pokriva veći dio sjeverne Afrike, više od 5.300 kilometara od zapada prema istoku. Iako je pustinja pretrpjela velike temperaturne promjene u posljednjih nekoliko stotina hiljada godina, snijeg je još uvijek vrlo rijedak u Sahari.

Januar je najhladniji mjesec u godini u Ain Sefri s prosječnim temperaturama od 3 do 12 stepeni Celzijevih. Ovaj snijeg je prekrio pustinju s obzirom na to da su se temperature po noći spustile na -3 Celzijeva stepena u ovom gradu u provinciji Naama, koji se izdiže na 1.081 metar nadmorske visine.