Pantone je izabrao boju za 2018. godinu koja će obilježiti modni svijet

 

Najmoderniji kaputi, ruževi, marame, ali i stolice, šoljice i – kolači, biće u boji godine jer Pantone uvijek zna koja će obilježiti sezonu!


Svi koji se bave modom, uređenjem enterijera, arhitekturom, filmskom, automobilskom ili industrijom ljepote, kao i gastronomijom, ukoliko žele da prate modni diktat u narednih 12 mjeseci koristiće na svojim proizvodima – tamnoljubičastu boju.

Upravo je to boja koja će, prema odluci instituta „Pantone”, iz Sjedinjenih Država, biti aktuelna u godini koja je tek počela. Za 2018, šampionsko zvanje ponijela je boja sa oznakom „18-3838 ultraviolet”, u ton karti ovog instituta.

Izbor je, kao i prethodnih 18 godina, od kada je uvedena ova praksa, obavljen prema tržišnim kretanjima odnosno željama kupaca, ali konačnu riječ donela je komisija sačinjena od resornih direktora unutar kompanije. Prije toga mjesecima, tačnije od jeseni, pratio se „trag boje” – aktuelni trendovi u brojnim oblastima: od auto-industrije, tekstilne, industrije zabave, građevinarstva, dekorativne kozmetike ali i šira društveno-socijalna kretanja.

Britanski „Gardijan” je izabranu boju odmah opisao kao „provokativnu”, kao oličenje individualnost ali i duhovnosti.

Da baš ovo bude boja godine presudno je uticala namjera instituta da nas podsjeti na misterije kosmosa i druge nepoznanice, koje će se, nadaju se, dalje otkrivati u godini pred nama.

Samo dobijanje ovog kolora, kako je pojašnjeno, izuzetno je kompleksno. Da bi se dobila potrebne su dve dijametralno različite nijanse plava i crvena. Ujedno je rijetka u prirodi pa je dugo vremena, kroz istoriju, bila obavijena misterijom. Ipak, malo ko će ostati ravnodušan na tamnoljubičasto noćno nebo. Zahvaljujući moćnom oku teleskopa NASE, Hablu dobijeni su jedinstveni snimci nebeskih tijela; poput „Stubova stvaranja”, jedne od najpoznatijih svemirskih fotografija, na kojoj su zabeleženi stubovi nastali od hladnog molekularnog vodonika, prašine i isparavanja ultraljubičaste svetlosti obližnjih zvezda. Otuda inspiracija za boju godine.