Pankreatitis ili upala gušterače: Gušterača „voli“ čaj od celera i kašu od zobi!

Upala gušterače nije bezazlena bolest. Osim što izlučuje važne probavne enzime, gušterača izlučuje i hormon inzulin koji regulira nivo šećera u krvi. Zbog toga posljedica nepravovremenog liječenja upale gušterače može biti, između ostalog, i pojava šećerne bolesti

 

Gušterača, pankreas, želudnjača ili trbušna žlijezda je žlijezda s unutrašnjim i vanjskim izlučivanjem. Po obliku je slična gušteru i nalazi se iza želuca, a između slezene i dvanaesterca. Građena je, između ostalog, od žlijezdastog tkiva u kojem se stvara gušteračin sok i žlijezda u obliku otočića u kojima se stvaraju hormoni, inzulin i glukagon.

Sok koji gušterača izlučuje veoma je važan za konačno rastvaranje hrane. Prava probava naime počinje tek kada se kroz gušteračin kanal u početni dio tankog crijeva (dvanaesterac) izliju sokovi iz gušterače i jetre. Osim vode i soli, gušteračin sok sadrži nekoliko važnih enzima koji razgrađuju bjelančevine, ugljikohidrate i masti, te završavaju njihovo rastvaranje započeto u želucu. Gušterača dnevno izluči oko 1 litru soka.

Gušterača ima i važnu ulogu u upravljanju metabolizmom glukoze, jer upravo ona izlučuje hormon inzulin koji zajedno s hormonom glukagonom neprestano održava i jednak nivo šećera u krvi. Kao i ostale žlijezde s unutrašnjim lučenjem, i gušterača svoj hormon ispušta direktno u krv i on putem krvi dolazi u tijelo. Kod šećerne bolesti se radi o poremećaju rada žlijezde gušterače i nedovoljnom izlučivanju inzulina. Bez inzulina tijelo ne može apsorbirati šećer iz krvi i rastvoriti ga do krajnjeg proizvoda koji se zove glukoza. Zbog toga se nivo šećera povećava i pojavljuju se simptomi dijabetesa.

Akutna upala gušterače

Do upale gušterače ili pankreatitisa dolazi kada gušterača nepotrebno počne izlučivati probavne enzime i oni počnu razarati njeno tkivo. Akutna upala se javlja iznenada, a prati je jaka i stalna bol u trbuhu, posebno u gornjem dijelu trbuha. Bol se često širi u područje leđa ili ispod desne lopatice, a intenzivnija je kod ležanja na leđima.

Bol se može pojačati nakon pijenja alkohola ili jedenjem masne hrane ili hrane s visokim sadržajem masti, a javlja se već nekoliko minuta nakon konzumacije. Ostali simptomi akutne upale su mučnina, ponekad i povraćanje, slabost, ubrzani puls, znojenje i temperatura. U težim slučajevima može doći do dehidracije, pada krvnog pritiska, gnojenje infekcije tkiva gušterače, krvarenja, a u teškim slučajevima i do stanja šoka.

Liječenje

Osim otklanjanja uzroka bolesti, u lakšim slučajevima akutne upale gušterače dovoljna je dijetalna ishrana. U težim slučajevima neophodno je bolničko liječenje kako bi se spriječile ozbiljne komplikacije koje, koje mogu čak ugroziti život. Kod većine bolesnika simptomi akutne upale uglavnom prolaze u roku 3 – 7 dana nakon što je započeto liječenje.

Liječenje se sastoji prije svega od intravenoznog unošenja velike količine tekućine u organizam, ublažavanjem boli pomoću analgetika te sprječavanje unosa hrane i tekućine na usta čime se ograničava aktivnost gušterače. Od tri do šest dana nakon toga počinje se provoditi dijeta. Samo ponekad, kod napredovanja bolesti, potrebno je ukloniti dio ili čak čitavu gušteraču.
Preventiva

Akutni napad upale gušterače može se ponovo javiti, pa čak i više puta. Kako bi se spriječila ponovna kao i hronična upala gušterače, važno je promijeniti način ishrane. Uzimati treba više malih obroka, povećati unos voća i povrća, smanjiti unose namirnica životinjskog porijekla i masne hrane, te piti dovoljno tekućine, ali ne gazirana i hladna pića. Također se preporučuje trajno prekinuti pušenje te konzumiranje alkohola i kofeina.
Hronična upala gušterače

Hronična upala je dugotrajna upala gušterače koja uzrokuje uništenje njezinog žlijezdastog tkiva i poremećaj izlučivanja njenog soka. Simptomi bolesti su isti ili čak blaži nego kod akutne upale, samo što je bol u trbuhu stalno prisutna. Zbog nedostatka gušteračinog soka i probavnih enzima koji razgrađuju hranu, kod bolesnika dolazi do probavnih smetnji i gubitka na težini unatoč odgovarajućoj ishrani.

S razvojem bolesti tegobe postaju sve veće i češće, a izlučivanje inzulina smanjeno, što može uzrokovati sećernu bolest. Šećerna bolest kao i hronična upala gušterače mogu se spriječiti pronalaženjem uzroka i pravovremenim liječenjem akutne upale gušterače.

 NAJČEŠĆI UZROCI UPALE GUŠTERAČE

Najčešći uzroci akutne upale gušterače su:

Bolesti žučnog mjehura ili postojanje žučnih kamenaca koji mogu začepiti izlazne kanale gušterače.
Prekomjerno konzumiranje alkohola zbog kojeg dolazi do nepotrebnog izlučivanja probavnih enzima koji oštećuju tkivo gušterače.
Neki lijekovi kao što su kortikosteroidi i neki protuupalni lijekovi.
Virusne infekcije poput mumpusa i hepatitisa.
Karcinom gušterače.

Upala se može javiti i bez razumljivog uzroka. Češće se javlja kod muškaraca nego kod žena, a kod pušača češće nego kod nepušača.
 PROTIV UPALE GUŠTERAČE UZROKOVANE POJAČANIM IZLUČIVANJEM GUŠTERAČINOG SOKA
Kaša od zobi

POTREBNO JE: 100 g zobenog brašna, 1,5 l vode, malo soli ili meda

Vodu zakuhati, pomalo umiješati zobeno brašno, i lagano kuhati dok se kaša ne zgusne. Po želji začiniti solju ili zasladiti medom. Toplu kašu uzimati 20 dana. Jednom dnevno.

Čaj od celera

POTREBNO JE: 1 kašika peteljki celera i/ili korijena celera, 2,5 dl hladne vode

Usitnjene svježe peteljke i/ili korijen celera preliti hladnom vodom, polahko zakuhati, kratko prokuhati i pokriveno ostaviti da odstoji oko 15 minuta. Čaj procijediti i toplo uzimati u gutljajima 2 – 3 puta na dan, prije jela.

Čaj od prase

POTREBNO JE: 2 kašike prase (poriluka) i 2,5 dl hladne vode

Nasjeckanu svježu prasu preliti hladnom vodom, kratko prokuhati i pokriveno ostaviti da odstoji 15 – 20 minuta. Topli čaj uzimati u gutljajima 2 – 3 puta na dan, prije jela.

PROTIV BOLOVA U TRBUHU, PROTIV UPALE GUŠTERAČE (UZROKOVANE BOLESTIMA ŽUČI)

Čaj od vodopije i nevena

POTREBNO JE: 1 kašika vodopije, 1 kašika cvjetova nevena i 2,5 dl kipuće vode

Usitnjenu suhu vodopiju i cvjetove nevena preliti kipućom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta i procijediti. Topli čaj uzimati 2 – 3 puta na dan, prije jela.

Čaj od čička, stolisnika, koprive i gospine trave

POTREBNO JE: 20 g korijena čička, 20 g stolisnika, 30 g listova koprive, 20 g gospine trave (kantarion, pljuskavica) i 2,5 dl hladne vode

Usitnjeno suho bilje pomiješati, 1 kašiku čajne mješavine preliti hladnom vodom, polahko zakuhati, maknuti s vatre i pokriveno ostaviti da odstoji 10 – 15 minuta. Čaj procijediti, a uzimati ga mlakog u gutljajima 2 – 3 puta na dan i to prije jela.

Krem supa od buče i mrkve

POTREBNO JE ZA 4 OSOBE: 1 kg buče, 500 g krompira, 2 – 3 mrkve, 1 mali crveni luk, 2 kašike maslaca, 1 – 2 kašike šećera, sol i biber, malo mljevenog kima, 1,5 l supe od povrća i 4 kašike vrhnja

1 Buču oguliti, očistiti od sjemenki i narezati na kockice. Krompir, mrkvu i crveni luk oguliti i sitno narezati.
2 Luk propirjati na maslacu, dodati šećer i lagano popržiti. Dodati buču, krompir i mrkvu i pirjati oko 5 minuta.
3 Povrće preliti supom, zakuhati i začiniti solju, biberom i kimom. Lagano kuhati 15 – 20 minuta dok buča ne omekša.
4 Supu i povrćem kremasto umiješati mikserom, a prije posluživanja dodati vrhnje.

(aura.ba)