Panika u Japanu: Ukleti kamen se prepolovio i oslobodio zlog duha?

 ‘Kamen koji ubija’, japanskog naziva ‘Sessho-seki’, nalazi se u blizini popularnog termalnog izvora Nasu, u japanskoj prefekturi Tochigi. Radi se o kamenu iz japanske mitologije, a legenda kaže kako umre svako ko je bio u kontaktu s njim.

Predviđanja o mračnim silama koje će osloboditi zla vještica počela su kružiti društvenim mrežama u Japanu nakon što je poznata vulkanska stijena za koju se vjeruje da ubija svakog ko je dotakne, prepolovila na dva dijela.

  Duh zarobljen u stijeni

Prema mitologiji koja okružuje Sessho-seki, ili kamen ubicu, u njemu se nalazi transformirani leš Tamamo-no-Mae, prekrasne žene koja je bila dio zavjere koju je feudalni vojskovođa skovao da ubije cara Tobe, koji je vladao od 1107-1123. godine.

Legenda kaže da je njen pravi identitet bila zla devetorepa lisica čiji je duh usađen u koman vulkanske stijene, koja se nalazi u području prefekture Tochigi, u blizini Tokija, poznatom po svojim sumpornim toplim izvorištima.

Pucanje stijene na dva jednaka dijela, za koje se vjeruje da se dogodilo u proteklih nekoliko dana, prestrašilo je korisnike interneta koji su primijetili da, prema narodnoj predaji, kamen neprestano izbacuje otrovni plin – otuda i njegovo ime.

  Oslobođen poslije 1000 godina?

I dok je postojala priča da je kamen uništen, a da je njegov duh istjerao budustički sveštenik koji je njegove dijelove rasuo po Japanu, mnogi Japanci radije vjeruju da je njegov dom na obroncima planine Nasu.

Oni koji su posjetili ovo popularno mjesto ostali su užasnuti prije nekoliko dana kada su svjedoci objavili fotografije slomljenog kamena.

“Osjećam se kao da sam vidio nešto što se ne bi trebalo vidjeti”, rekao je jedan korisnik Twittera u objavi koja je privukla skoro 170.000 lajkova.

Drugi su nagađali da je demonski duh Tamamo-no-Mae uskrsnuo nakon gotovo 1000 godina, a lokalni mediji navode da su se na stijeni pojavile pukotine još prije nekoliko godina, što je vjerovatno omogućilo da kišnica prodre unutra i oslabi njenu strukturu.

 Planiran “popravak” kamena

Kamen, koji je 1957. registrovan kao lokalna istorijska vrijednost, spominje se u temeljnom djelu Matsua Bashoa “Uski put do dubokog sjevera”, i inspirisao je broje predstave, romane i anime film.

Masaharu Sugawara, voditelj lokalne volonterske grupe vodiča, rekao je da je “šteta” što se kamen rascijepio jer je bio simbol područja, ali se složio da je priroda jednostavno krenula svojim tijekom.

Lokalne novine su citirale turističkog dužnosnika Nasua koji je rekao da bi želio vidjeti Sessho-seki vraćen u svoj izvorni oblik – vjerovatno sa svojim demonskim stanovnikom zapečaćenim unutra.