Pamuk kiflice – najmekše kiflice na svijetu


Ako tražite recept za kiflice koje su meke kao duša, mirisne i jako ukusne a sljedećeg dana ne postanu tvrde i ne osuše se kao većina kiflica onda obavezno isprobajte ovaj recept.

SASTOJCI
900 gr brašna tip 500
1 kesica suhog kvasca (7gr)
2 jaja
400 ml toplog mlijeka
180 ml ulja
1 kašika šećera
1 kašičica soli

U jednu vanglicu dodajte toplo mlijeko pa zatim ulje, dva bjelanca, jednu kašiku šećera i jednu kesicu suhog kvasca pa promiješajte. Postepeno dodajte jedan dio brašna i kašičicu soli pa mijesite uz dodavanje ostatka brašna. Na pobrašnjenoj radnoj podlozi izmijesite tijesto uz dodavanje brašna po potrebi. Stavite nauljeno tijesto u naljenu vanglicu, poklopite najlonom i ostavite na toplom da naraste. Najbolje bi bilo da tijesto ostavite oko sat i po do dva sata. Tijesto zatim prebacite na pobrašnjenu podlogu i isijecite na sitnije dijelove. Oklagijom razvijajte četvrtasti oblik pa filujte omiljenim nadjevom. Uz pomoć sjekača ili noža napravite mustricu pa umotajte kiflicu.

Izvor