Pamučne vrećice najgora su moguća zamjena za plastične

Plastične vrećice se ne razgrađuju i zagađuju oceane, život u morima i okoliš općenito. No, za izradu organske pamučne vrećice troši se više vode, energije i drugih resursa stoga nisu dobra zamjena.

Ako pokušavate živjeti ekološki i spriječiti globalne katastrofe poput uništenja oceana ili klimatskih promjena, formula je jednostavna – koristite stvari više puta i rjeđe kupujte nove.

Najviše se priča o plastičnim vrećicama. No jesu li one bolje ili gore od papirnatih? Što je s pamučnim vrećicama? Stručnjaci kažu da nema jednostavnog odgovora.

Jasno je da se plastične vrećice ne razgrađuju i zagađuju oceane, život u morima i okoliš općenito. No neki tvrde kako niti pamučna i papirnata vrećica nisu dobro rješenje, piše Quartz. Točnije, oni tvrde da su ekološki prihvatljivije plastične polietilenske vrećice niske gustoće. Možete ih prepoznati po tome što su ‘prozirnije’ od klasičnih.

Danski ekolozi tvrde kako se njihovim spaljivanjem radi manje štete nego s pamučnim vrećicama.

Pamučne vrećice trebale bi se ponovo upotrijebiti thiljadu puta da bi bile ekološki prihvatljivije od navedenih, polietilenskih vrećica niske gustoće. Osim toga, smatraju da je organski pamuk gori od klasičnog kada je u pitanju ukupni utjecaj na okoliš. Njegova proizvodnja zagađuje okoliš više nego proizvodnja običnog pamuka – troši se mnogo energije i vode, iako se upotrebljava manje gnojiva i pesticida.

Trebale bi se upotrijebiti oko 20 000 puta više od običnih pamučnih vrećica da bi bile korisnije od njih. Osim toga, pamuk se ne može uspješno reciklirati jer za to postoji mala infrastruktura, prenosi 24sata.

Izrada papirnatih vrećica također ima loš utjecaj na okoliš. Gore su od polietilenskih vrećica jer se zbog njih krče šume. Najbolje rješenje, prema danskim ekolozima je – kakve god vrećice trenutno imate kod kuće – nemojte ih bacati. Iskoristite ih dok se ne raspadnu i nemojte kupovati nove.