‘Pametno ulje’ za bolje pamćenje i dobar san

Orahovo ulje pospješuje nestanak virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija u organizmu. Ono je i prirodni izvor joda te tako utječe na pravilno funkcioniranje štitne žlijezde, potiče metabolizam njenih hormona

Orahovo ulje je djelotvoran prirodni terapijski pripravak za izazivanje brojnih blagotvornih zdravstvenih učinaka u organizmu. To su znali još i stari Grci, po čijem vrhovnom bogu je i dobilo ime i koji su, dobro znamo, i te kako pametno i mudro mislili (da sad ne spominjemo sva intelektualna i filozofska otkrića te drevne civilizacije).

Povećanje sposobnosti kognitivnih funkcija logično se pretpostavlja već po samom izgledu ploda, a to potvrđuju i rezultati brojnih kliničkih studija. Orahovo ulje, naime, izaziva pojačanu moždanu cirkulaciju i mikrocirkulaciju koja je ključna za postizanje optimalne aktivnosti, rada i funkcija mozga i živčanog sustava, a samim time poboljšava sposobnost pamćenja, učenja, usvajanja novih vještina, povećava se koncentracija i ublažava stresno psihičko stanje.

Orahovo ulje je jedan od najboljih izvora antioksidanata važnih za sprječavanje nastanka oštećenja tkiva od slobodnih radikala na fiziološkoj razini svake stanice. Naime, njihova izrazita antioksidacijska aktivnost može značajno usporiti proces starenja te u organizmu spriječiti

pojavu degenerativnih malignih promjena i bolesti. Također blagotvorno djeluju na organizam i sustavno i lokalno, jer orahovo ulje primijenjeno oralno i na koži djelotvorno sprječava razne procese propadanja tkiva i organa te potiče njihovo obnavljanje.

Elagična kiselina, spoj prirodno prisutan u orahovu ulju (prisutna još u bobičastom voću, naročito u jagodama) ima izraziti protustarosni učinak (anti age effect), ali posjeduje i značajna antiseptička svojstva jer u organizmu pospješuje nestanak virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija. Orahovo ulje je i prirodni izvor joda pa tako utječe na pravilno funkcioniranje štitne žlijezde, potiče metabolizam njenih hormona. Hormoni štitnjače djeluju kao aktivatori metabolizma, odnosno njihova optimalna razina u tijelu regulira brojne fiziološke zdravstvene i estetske učinke: primjerice izaziva povećanje energetskog iskorištenja šećera i masnoća u krvi, čime snižava njihovu povećanu razinu i time nastanak zdravstvenih komplikacija kod dijabetičara, a isto tako potiče i izgaranje masnih zaliha i smanjuje količinu masnog tkiva kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Također, jod je prirodni antiseptik i pomoći će vam u borbi protiv sveprisutne Candide.

Orahovo ulje sadrži i biološki aktivan oblik hormona melatonina koji prirodno regulira normalan ritam spavanja i povećava kvalitetu sna. Ono se koristi i za ublažavanje kožnih tegoba poput psorijaze, neurodermitisa i ekcema jer smanjuje pojavu upaljene kože, alergijskih reakcija te osipanja, a smiruje i senzaciju nepodnošljivog kožnog svraba. Esencijalne masne kiseline (omege-3) iz ulja oraha značajno snižavaju povećanu razinu kolesterola i triglicerida, uravnotežuju lipidni profil u krvi i smanjuju rizik od nastanka bolesti krvožilnog sustava. Sprječavaju i ovapnjenje krvih žila (aterosklerozu), nastanak ugrušaka i rizik od srčanog infarkta. Isto tako djelotvorno usporavaju kronične upalne reakcije u organizmu koje su ključne za nastanak raznih degenerativnih stanja na razini stanica, tkiva, organa i cjelokupnog organizma.

Ulje oraha je zato učinkovito za tretiranje povećeg broja raznih upalnih bolesnih stanja poput gastritisa, artritisa, kolitisa, intolerancija, autoimunih sindroma, alergijskih reakcija, bolova i drugih. Znanstvene studije pokazuju da čak usporava i rast i razvoj tumorskog tkiva, što i nije čudno budući da esencijalne masne kiseline djeluju kao promotori apoptoze staničnog ciklusa i time potiču odumiranje i smrt raznih malignih tumorskih tkiva. Prema tome, orahovo ulje je zbog izrazitog terapeutskog djelovanja na cjelokupni organizam jedan od najboljih prirodnih pripravaka za postizanje optimalnog zdravstvenog stanja.

(dnevno.hr)