“Pametni” Slovenci: Slijepim ljudima nude poslove u mesnici, pilani, pa čak i vozača autobusa!

Shvatam da službenici rade posao, ali bilo bi logično da onaj koji distribuira ponude šalje samo one koje su adekvatne za pojedinu osobu, rekao je Sebastijan Kamenik iz Celja


Nezaposleni Slovenac dobio je sa zavoda za zapošljavanje hitnu poruku da se javi na konkurs za posao vozača autobusa, ali su mu se odgovorni izvinuli odmah nakon što je to objavio na društvenim mrežama, uz opasku da je potpuno slijep i kao takav nesposoban za neke vrste poslova.

Sebastijan Kamenik iz Celja kazao je za TV kuću POP-TV da je u mladosti stvarno imao želju postati vozač autobusa. Ova želja skoro da mu se i ostvarila.

“Nazovite to tragikomičnim ili morbidnim slučajem, kako hoćete”, kazao je.

“Shvaćam da službenici na zavodu rade svoj posao i rutinski šalju obavijesti o raspoloživim radnim mjestima jer moraju ispuniti svoje kvote. No, bilo bi logično da onaj koji distribuira ponude šalje samo one koje su adekvatne za pojedinu osobu”, kazao je Kamenik.

Dodao je da za nezaposlene invalidne osobe s hendikepom ionako imaju sve podatke o njihovim radnim sposobnostima i posebnog savjetnika za tu kategoriju tražitelja posla.

Kamenik kaže da njegov slučaj očito nije jedini. Nakon što je sa svojom pričom išao u javnost, javili su mu se i neki drugo slabovidni ili slijepi kolege s biroa, tvrdeći kako su porukama preko telefona ili su pismeno pozivani na razgovore za radna mjesta u pilani, mesnici, pa čak i u vojsci…(aura.ba/TV POP)