Pametan na tatu ili mamu: OD KOGA NASLIJEĐUJEMO INTELIGENCIJU?

Tema o kojoj svi roditelji vole da raspravljaju, kako ozbiljno, tako i u šali, jeste od koga su djeca naslijedila inteligenciju.

Family Playing Board Game At Home

Ali zapravo postoji naučni razlog zbog kog djeca nasljeđuju inteligenciju od svojih majki. Više studija, naime, pokazuje da je X hromozom odgovoran za ”prenos” inteligencije.

Žene imaju dva ta hromozoma (XX), a muškarci imaju samo jedan (XY) – tako da je dvostruko vjerovatnije da će djeca od njih naslijediti inteligenciju nego od očeva.

Bilo je nekoliko studija koje su se time bavile tokom prošlih nekoliko godina. Jedna studija u Odsjeku za medicinska istraživanja za društvene i javno zdravstvene djelatnosti u Glazgovu otkrila je da djeca ”imaju tendenciju da inteligencijom budu sličnija majkama”.

Istraživači su intervjuisali djecu svake godine od njihove 14 do 22 godine, uzimajući u obzir različite činioce poput obrazovanja i društveno-ekonomskog statusa. Otkrili su da su najbolji prediktor inteligencije upravo njihove majke – IQ mladih ljudi bilo je oko 15 bodova različito od IQ-a majke.

No, ne slažu se svi naučnici s ovim osnovnim principom X hromozoma. Ostali istraživači naglasili su da genetika nije jedini faktor u određivanju inteligencije djeteta.

Prema Psychology Spotu, procjenjuje se da je 40-60 odsto inteligencije nasljedno – ostatak dolazi iz našeg okruženja.

Tako majke i tate mogu da igraju važnu ulogu u emocionalnom i intelektualnom razvoju svoje djece izgradnjom samopouzdanja, igranjem i podučavanjem novih vještina, prenosi RTL.