Pahuljica, Svila, Zmaj, Perun, Brestolik, Jezdivoj, Krunodrag…Na šta misle roditelji koji djeci daju ovakva imena…

Nakon što je pronađena Srpkinja sa “najčudnijim” imenom u Srbiji, Stadija, jedan beogradski portal istražio je koja još neobična imena roditelji daju svojoj djeci.

Statistika kaže da su najčešća muška imena u Srbiji Nikola, Dragan, Milan, Aleksandar, Zoran, a ženska: Milica, Marija, Jelena, Mirjana, Dragana. Međutim, pored ovih standardnih imena, roditelji sve više ispoljavaju svoju “kreativnost” tako što djeci daju neobična imena.

Iz tog razloga se događa da možete upoznati Svilu, Pahuljicu, Sultana ili čak i Bekama. Javljaju se i imena poput –  Kiša, Narta, Leandra, Ljiljanka, Duga, Plamen i Mrgud.

U Srbiji je poznat običaj da se, zbog nekih aktuelnih serija, djeca nazovu baš po glavnim likovima istih, pa su tako zabilježeni: Sultan, Šeherezada, Hurem i Onur, Kasandra.

U Beogradu je zabilježeno i nekoliko Tarzana, a pojavljuju se i imena poput Zmaj, Perun, Brestolik, Jezdivoj, Krunodrag.

Danas neki roditelji djeci daju imena prema svojim precima, pa su ponovo među nama Mašinke, Lovorke, Čarne, Ikonije, Grlice, Golubovi, Jefimija, Makarije, Nikodim, Pelagija, Oprolećovana i Omiljena.

Postoje i Dinarko, Brus Li, Gricko, Edip, Ruzvelt, Ronaldo, Oblak… U Srbiji su rođene i Čajka, Bogorodica, Odiseja, Paloma, Bistra, Čarna, Lutka, Olimpijada…

Običaju davanja neobičnih imena svojoj djeci nisu odoljele ni neke  poznate ličnosti. Zdravko Čolić je svoju kćerku nazvao Una Zvezdana, djeca Isidore Bjelice i Nebojše Pajkića nose imena Vila Evanđelina i Lav Grigorije. Djeca  poznatog političara Čedomira Jovanovića, takođe, imaju neobičnija imena: sin Mihajlo Lajf, a ćerke Jana Hart, Zora Fejt i Anđelija Fej.

U niškom kraju su zabilježena imena poput: Nedelja, Mitra, Vidak i Roman, pa čak i Bekam.

U posljednje vrijeme zastupljen je i običaj da se djeci daju strana imena – Kijara, Zoe, Evelin, Adelina i Bela, Aleksandra Kristofera, Marija Magdalena…

U Srbiji postoji zakon da matičari mogu da odbiju ime, ako procijene da dijete zbog toga može imati problem.