Oživljeno lice jedne od najljepših žena na svijetu: Ovako je izgledala egipatska kraljica Nefertiti?

Zahvaljujući 3D tehnologiji rekonstruisano je lice egipatske kraljice Nefertiti, saopštili su naučnici sa Univerziteta Bristol.
Trebalo im je 500 sati da bi ponovo stvore bistu i lice nekadašnje vladarke Egipta koja je sačuvana zahvaljujući mumifikaciji. Naučnici su čak ukrasili bistu nakitom koji je ručno izradio Dior.


Egiptolog doktor Aidan Dodson sa Univerziteta u Bristolu dobio je dozvolu egipatskog Ministarstva antikviteta i Egipatskog muzeja da ukloni zaštitno staklo koje je pokrivalo mumiju “Mlađe dame” kako bi je pregledao.

Koristeći najnoviju 3D tehnologiju slikanja, lice mumije je digitalno mapirano kako bi se izradila replika glave koja je zapravo jednaka kao skulptura kraljice Nefertiti.
Ipak, boja kože vladarke stare 3.400 godina podigla je dosta kontroverzi. Mnogi ljudi na društvenim mrežama tvrdili su da vjerovatno nije bila toliko svijetla u stvarnosti.

Cijeli proces zabilježen je i emitovan na Travel Channelu.

Skulptura daje tačan prikaz izgleda vladarke i podupire teoriju da je mumija majke faraona Tutankamona zapravo kraljica Nefertiti, piše Mejl onlajn.

Nefertiti je vladala Egiptom pre 3.300 godina – od 1359. do 1336. pre Hrista.

“Ovo je nevjerovatno. Kada se ovo otkriće iskombinuje s najnovijim čitanjem genetskih podataka, postaje uzbudljiv dokaz da je mumija Mlađe dame zapravo kraljica Nefertiti”, rekao je doktor Dodson.