OVU NAMIRNICU JEDETE SVAKI DAN, A MOŽE VAS SPASITI MNOGIH BOLESTI

Luk ima malo kalorija i bogat je kalijumom i vitaminima B6 i C. Pun je antioksidanata koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala i pomažu u obnavljanju i zaštiti oštećenih ćelija u tijelu.


Luk treba da stoji u vašoj ostavi ili na drugom hladnom, suhom i tamnom mjestu oko dvije sedmice, ali nemojte ga čuvati pored krompira koji oslobađa gas i vlagu koji mogu brzo da pokvare luk. Konzumirajte ga što manje termički obrađenog. Jer iako neće izgubiti sva svoja ljekovita svojstva, pretjeranim kuhanjem, dinstanjem i prženjem umanjujete njegov blagotvorni uticaj po vaše zdravlje.

1. Luk pomaže u poboljšanju funkcije srca

Konzumiranje luka može imati zdrav efekat na kardiovaskularni sistem. Naime, istraživanja su pokazala da polifenol zvan kvercetin koji se nalazi u bijelom luku pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska i nivoa triglicerida.

2. Bogat je antioksidansima i djeluje antiupalno

Luk je pun antioksidanata koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala i pomažu u popravljanju i zaštiti oštećenih ćelija u tijelu. Oni su jedan od najboljih izvora flavonoida (uključujući kvercetin), fitokemikalija sa jakim antioksidativnim svojstvima.

Crveni i crni luk su bogatiji ovim antioksidansima od drugih vrsta. Ishrana bogata antioksidansima može pomoći u smanjenju upale i sprječavanju oštećenja slobodnih radikala, što dovodi do snažnog imunog sistema i boljeg opšteg zdravlja.

3. Pomaže u smanjenju rizika od raka

Sprovedeno je nekoliko studija o tome kako luk može igrati važnu ulogu u prevenciji raka. Studija sa Univerziteta Guelph je zaključila da je crveni luk najefikasniji u smanjenju ćelija raka debelog crijeva i dojke.