Ovu hranu nikad nemojte jesti na prazan stomak

Često imamo dilemu oko toga koja je hrana najbolja ujutru za doručak. Da li je svaka hrana na prazan stomak, koliko god bila zdrava, ujedno i korisna za ostatak dana? Stomak ne reaguje na hranu isto kad je puni kad je prazan.Trebalo bi da dan ne započnemo teškom hranom, već nekim laganim obrokom, ali i takvi obroci znaju da škode zbog određenih jedinjenja koja u sebi sadrže.

Jednostavno, oni nisu najpogodniji da se konzumiraju kao prvi obrok.

Neke zdrave namirnice ne treba jesti za doručak zbog toga što mogu da izazovu dijareju, kiselinu u želucu, nervozu stomaka i slično.

Pokušaćemo da navedemo najčešće namirnice koje jedemo za doručak, a koje, ili treba jesti ili izbjegavati, zbog određenih svojstava koje u to doba dana nikako nisu poželjne za organizam.

Jaja

Brojne studije pokazuju da konzumiranje jaja za doručak smanjuje ukupni dnevni kalorijski unos. Slobodno ih kuhajte ili pržite za prvi obrok.

 

Paradajz

Jedenje paradajza na prazan stomak može povećati kiselost u želucu zbog taninske kiseline koja se nalazi u njemu. Ovo će povećati rizik od čira na želucu, pa gledajte da izbjegavate paradajz za vrijeme doručka.

Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice su u stanju da formiraju svojevrsni zaštitni sloj na stomaku i time štite stomačne zidove od hlorovodonične kiseline. Zbog toga su uvek odličan izbor za doručak.

Kafa

Ispijanje kafe ili čaja na prazan želudac može dovesti do bolova u stomaku i mučnine. Kao i paradajz, kafa može povećati kiselost u stomaku, pa je bolje izbjegavati je u prijepodnevnim satima.

Lubenica

Lubenica ima tu moć da hidrira organizam zbog visokog sadržaja vode. Ona u sebi sadrži likopen, koji je odličan za srce, kožu i regulisanje šećera u krvi. Lubenica za doručak? Može!

 

Citrusno voće

Pomorandže, limun i ostali agrumi mogu izazvati probleme kod osoba koje pate od upale jednjaka, pa ovo voće nije baš najbolji izbor za prazan stomak.

Borovnice

Borovnice su odlične za doručak. One pomažu ubrzanju metabolizma, regulišu krvni pritisak  i poboljšavaju pamćenje. Dakle, sve ono što je potrebno organizmu od ranog jutra borovnice umiju da pokrenu i motivišu.

Sokovi

Sokovi, čak i oni svježe iscijeđeni, brzo obaraju nivo glukoze u krvi, što dalje povećava glad. Izbjegavajte ih ujutru!

Orašasti plodovi

Orah, lješnik ili badem smanjuju rizik od čira, jer normalizuju nivo pH vrijednosti u stomaku. Takođe, oni će pomoći da ostanete siti duže vremena.

Gazirana pića

Pijenje gaziranih pića na prazan stomak može da smanji snabdijevanje krvi u stomaku i da ošteti sluzokožu. Generalno, gazirana pića treba izbjegavati tokom cijelog dana.

 

Heljda

Heljda kao žitarica poboljšava varenje, a sadrži gvožđe, kao i brojne vitamine i proteine. Siguran izbor za prazan stomak.

Začinjena hrana

Začini mogu pospješiti proizvodnju želudačne kiseline i oštetiti sluzokožu želuca ako se konzumiraju natašte.

Med

Med može da poboljša rad crijeva, varenje, imuni sistem, ali i da pomogne tijelu da se oslobodi od virusa i bakterija. Parče integralnog hljeba namazanog medom nije loše za prvi dnevni obrok.

Jogurt

Visoka kiselost na prazan stomak smanjuje sve prednosti bakterija mliječne kiseline koje se nalaze u jogurtu, tako da on nije dobar izbor.

Palenta

Kaša od kukuruznog brašna pomaže u eliminisanju teških metala u ćelijama i tkivima, a osim toga, ona reguliše i crevnu mikrofloru.

(stil.kurir.rs)