Ovsena kaša je zaštitnik kože

Opšte je poznato da na kozmetiku znamo da potrošimo dosta novca, međutim, ponekad je red i na štednju. Tada se možemo osvrnuti prirodnim kozmetičkim proizvodima koji ne koštaju mnogo, a koji mogu da učine čuda za našu ljepotu kada ih koristimo kako treba. Jedna od tih opcija je ovsena kaša koja je najbolja laternativa pilingu za kožu lica i maskama.

Pored toga što predstavlja zdrav doručak, ovsena kaša je sjajna i za rješavanje problema na koži, posebno suhog tipa koji se peruta.

Koje su prednosti ovsene kaše?

Upotreba ovasa u kozmetičke svrhe datira još iz 2000. godine p.n.e., kada su se kupke u ovasu u Egiptu koristile kao lijek protiv različitih kožnih oboljenja. Relativno skoro je ovas prihvaćen i kao “siguran i efektivan sastojak I kategorije”, dok je 2003. dobio “titulu” zaštitnika kože. Bogat antioksidansima, vitaminima, mineralima i antiinflamatornim svojstvima, mnogi kvaliteti koji ovsenu kašu čine sjajnom opcijom za doručak čine ovu namirnicu dobrom i za kožu.

Za njihovo pozitivno svojstvo su zadužena dva sastojka: avenantramidi i lipidi. Prvi čine grupu fenoličnih antioksidanata koji su antiinflamatorni i mogu pomoći u sprječavanju svraba i iritacija, dok lipidi hidriraju i jačaju barijeru kože, što je krucijalno za borbu protiv suhoće, ali i ozbiljnijih problema poput ekcema ili dermatitisa. Ovas je takođe bogat saponinima koji se često mogu pronaći u mljevenim mahunarkama i koriste se za šampone, paste za zube i tečne deterdžente jer daju finu teksturu.

Koji su najboji načini za korišćenje ovasa u svrhu ljepote?

Najlakši način da ga upotrebite jeste da prirpemite kupku sa ovasom. Napunite kadu toplom (ne vrelom) vodom i sipajte šolju običnih ovsenih pahuljica. Lezite u tu vodu i opustite se na 15 do 30 minuta.

Drugi način uključuje pravljenje piling-maske. Sameljite obične ovsene pahuljice tako da dobijete konzistenciju poput brašna. Dodajte malu kašiku meda i tople vode i pomiješajte u finu pastu. Nanesite smjesu na lice i jednako raspodijelite i sačekajte par minuta. Nježno umasirajte u kožu kružnim pokretima prije nego što je skinete uz pomoć mlake vode.

Možete napraviti i piling za cijelo tijelo: sameljite ovsene pahuljice kao u prethodnom savjetu, a zatim im dodajte malo kokosovog ulja, braon šećera i vode. Ovaj piling je sjajan za bilo koje godišnje doba jer osvježava kožu, uklanja mrtve ćelije i čini kožu mekšom i sjajnijom.