Ovom čudesnom biljkom su liječeni i oboljeli iz Černobila

Aronija ima mnoga blagotvorna dejstva na zdravlje organizma.

Aronija je četiri do šest puta bogatija antioksidansima od brusnice i ostalog bobičastog i drugog voća. Nazivaju je superhranom i sibirskom borovnicom, a nosi i epitet namirnice budućnosti. Svježi plodovi aronije su među najbogatijima antioksidansima i prava riznica biološki aktivnih materija, ima ih više od 300.

 

Pomaže kod mnogih oboljenja

Efikasno pročišćava organizam od štetnih materija i teških metala i zato je korisna zaštita od mnogih oboljenja. Kao izuzetan antioksidans aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i napad na zdrave ćelije u tijelu i krvnoj plazmi čime usporava starenje organizma i sprječava razvoj hroničnih bolesti, uključujući i rak.

Zbog visokog udjela antioksidansa i vitamina C i E aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i protivupalno. Bogata je antioksidansom antocijanom, koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.

Stimuliše rad štitnjače pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Sprječava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visoki pritisak i holesterol, te potiče proizvodnju dobrog holesterola. Stimuliše rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučne kese. Smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluznice crijeva i zaustavlja dijareju. Aronija je korisna i kod upale mokraćnih puteva.

Uočivši njenu moć, aroniju su primjenjivali nakon nuklearne katastrofe u Černobilu kako bi ublažili tegobe bolesnika izloženih zračenju.

Ko mora biti oprezan?

Iskoristivost zdravih sastojaka je bolja ako je konzumirate poslije jela.

Takođe, visoki sadržaj pektina i voćnih kiselina može kod nekih osoba s osjetljivim želucem da izazove mučninu.