Ovo treba probati: SJENIČKA PITA KOTURAČA

Recept kojim se Pešter ponosi decenijama! Shvatit ćete da nema ništa ukusnije od sočnr sirnicr od razvlačenih kora
POTREBNI SASTOJCI ZA TIJESTO: 700 g mekog brašna, 420 ml tople vode, ravna kašičica soli.

POTREBNI SASTOJCI ZA FIL: 3-4 veze zelja, 150 g sjeničkog punomasnog sira, 150 g sjeničkog polumasnog sira, 150 g sitnog sjeničkog sira, 250 ml sjeničkog kiselog mlijeka, 4 jaja, oko 50-100 ml ulja.

Priprema: Tijesto umijesiti sa topolom vodom, napraviti dvije jufke i ostaviti nauljene da odstoje oko 30 minuta. Nakon toga, na sto staviti čaršav, pospite ga brašnom, lopticu tijesta stavite na sredinu, a onda polako prema ivici počnite rukama da razvlačite tijesto sve dok ne dobijete tanku koru.

Opkrojite višak tijesta oko stola, stavite nadljev koji ste prethodno pripremili od navedenih sastojaka za fil, a zatim pomoću čaršava urolajte koru. U tepsiju položite koru u krug, zatim prelijte uljem i pecite u zagrijanoj rerni oko 30 minuta dok pita ne porumeni.

Služiti uz sjeničko kiselo mlijeko.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!