Ovo su znakovi psihičkog poremećaja: DA LI STE HIPOHONDAR?

Hipohondrija je psihički poremećaj koji se ispoljava u neprestanoj usresređenosti osobe na svoje fizičko zdravlje, bez ikakvih objektivnih razloga. Kako biste na vrijeme uočili znakove i spriječili dalje napredovanje, ovi znakovi vam mogu pomoći da pomognete sebi ili se obratite stručnjaku:

Opsjednuti ste analizama i rezultatima
Hipohondri opsesivno vrše medicinske analize na jednu ili više bolesti. Njima je strašno bitan svaki detalj krvne slike ili druge analize, koji će analizirati i par dana nakon dobijenih rezultata. Bilo da je to učestalo mjerenje krvnog pritiska, broja otkucaja srca, ispitivanje krvne slike, može se reći da ste na pragu hipohondrije.

Ubijeđeni ste da imate neki zdravstveni problem
Ukoliko ste stalno uvjereni da nešto nije u redu sa vašim tijelom, vrlo je vjerovatno da ste u ranoj fazi hipohondrije. Što je najgore, osnovni znak jeste ako ste stalno pri mišljenju da imate veći problem iz kog nećete moći da se iščupate, odnosno da ćete umrijeti.

Idete kod doktora za svaku sitnicu
Hipohondri često posjećuju ljekare kako bi se konsultovali, čak iako im je prethodni put doktor rekao da je sve u redu. Ukoliko stalno mijenjate ljekare kako biste dobili što više mišljenja, a pritom nijedno od njih ne prihvatate jer se kosi sa vašem, velika je vjerovatnoća da ste hipohondar.

Pričate sa svima o svojim „bolestima“
Hipohondri uvek pričaju o svojim navodnim bolestima, koje su sami sebi dijagnostifikovali, sa raznim ljudima bez obzira na vrijeme i mjesto. Ljudi oko vas su ljuti i frustrirani kada čuju da pričate o nepostojećim oboljenjima? Pripazite, jer ako tako nastavite počeće da se distanciraju od vas.

Imate panične napade
Panični napadi su dobro poznat pojam za vas? Stalno mislite da ćete oboljeti od neizlječive bolesti? To vam otežava da se koncentrišete na posao ili neku drugu aktivnost, jer crne misli ne ostavljaju mnogo prostora za još nešto drugo u vašoj glavi. Takođe, dok traje panični napad ubijeđeni ste da doživljavate infarkt. Ovo je već ozbiljniji problem hipohondrije, koji morate sopstvenom voljom riješiti ili uz pomoć psihijatra.

Stalno ste stresirani
Zahvaljujući crnim mislima koje vam se stalno motaju po glavi, kao i ubjeđenju da ste smrtno bolesni vi ste pod stalnim stresom. Čak i kada se zakašljete vi pravite dramu, zar ne? Znajte da je ovo najgori oblik hipohondrije kada zaista i možete izazvati ozbiljnu bolest. Uvijek imajte na umu da je stres okidač za mnoge bolesti. Pokušajte da se opustite i zapamtite da je sve u glavi. Ako niste dovoljno snažni da sami pobijedite ovaj psihički poremećaj, obratite se stručnjaku za pomoć, jer tada vam je ljekar stvarno potreban.