Ovo su znakovi da nema ljubavi između svekrve i snahe: forsira priče o bivšim ljubavima svoga sina, pretjerano je kritična, ali i…

Odnos između svekrve i snahe često može biti izvor svađa, kako porodičnih tako i bračnih. Iako postoje snahe koje se odlično slažu s majkom svoga supruga, mnoge mlade žene nemaju tako idiličan odnos. Svekrve često imaju velika očekivanja od svojih snaha jer ‘nijedna nije dovoljna dobra za njenog sina’. Baš kao i s brojnim kritikama i uplitanjima u život (što svekrvama snahe najčešće zamjeraju). Saradnici The lissa su objavili neke od (očitih) znakova koji otkivaju da svekrva i snaha nisu u ljubavi, čak ni kurtoaznoj! .

1. Imaš onaj čudan osjećaj

Znaš onu čudnu energiju i napetost u vazduhu koju možeš sjeći nožem kada se nađeš u blizini osobe koja te baš i ne podnosi. To možeš da osjetiš na osnovu toga koliko ti je (ne)prijatno pored te osobe. Da, jednostavno znaš da nešto nije u redu. Iako to nije lako ‘dokazati’, pogotovo u odnosima unutar porodice, ali događa se i u tim slučajevima vjeruj sebi. Intuicija je zaista jako moćan alat koji svi imamo, samo treba da znamo kako i kada da je slušamo.

Vjerovatno znaš onaj osjećaj kada te neko samo toleriše, umjesto da te prihvati. Ako to osjećaš u prisutnosti tvoje svekrve, onda si u pravu. Nisi joj baš tako draga.

2. Priča o bivšim ljubavima svoga sina

Zaista je teško da čujete svekrvu kako priča o ženi koju je ‘zamalo’ oženio tvoj muž i kako je prirasla srcu cijeloj porodici. Iako to možda radi nesvjesno, ipak se (sigurno) loše osjećaš. Događa li se ovo, svakako daj partneru do znanja što se događa, a svekrvi reci jasno i glasno da ti to smeta.

3. Pretjerano je kritična

Neki ljudi jednostavno su skloni da drugima upućuju kritike. Ima li tvoja svekrva uvijek ima neki komentar na račun tvog izgleda, ponašanja ili bilo kojih drugih stvari koje su tebi važne, to može biti crvena zastavica da je nije briga za tvoja osjećanja. Prvo razgovaraj s partnerom jer vas dvoje ste tim. Ne daj mu da se izvuče s rečenicama tipa ‘to je samo između vas dvije’. Ne mora se uvijek slagati s tobom, ali neka stane na tvoju stranu barem nekada.

4. Ignoriše te

Tišina je najgora kazna. Možda se može dogoditi da te ne uključuje u razgovor, ‘slučajno’ zaboravlja da zove na porodična druženja ili čestita na važnim događajima, možda to i nije baš tako slučajno. Pasivo agresivno ponašanje nije lako podnositi. Vjeruj intuiciji. Ništa se neće promijeniti dok to javno ne otkriješ kako bi pokušala da izgradiš bolji odnos s njom prije nego što odmah odustaneš u startu.

5. Uopće je ne zanima šta se događa u tvom životu

Postavljati pitanja i zanimati se (umjereno) za tuđi život prilično je lako, jer tako dajemo do znanja drugoj osobi da nam je stalo. Ako tvoja svekrva to ne radi, možda je to znak da joj baš i nisi tako prirasla srcu. Imaj na umu da je možda i ljubomorna na tvoja postignuća (ili čak i na vezu koju imaš sa njenim sinom). No, to je njen problem na kom mora da poradi.

6. Drži te na sigurnoj udaljenosti

Ako iznenada ućuti kada se pojaviš u njenoj blizini ili prestane da ti priča o stvarima koje se događaju u njenom životu, to može biti jasan znak da te baš i ne voli.

7. Njena izvinjenja to zapravo nisu

Ako se ti i svekrva posvađate, a zatim od nje uslijedi izvinjenje koje zvuči otprilike ovako ‘oprosti ako misliš da sam te time uvrijedila’, to znači da se baš i ne izvinjava. Tebe krivi za nesporazum koji je nastao i na taj način uopšte ne preuzima krivicu na sebe. Iskreno izvinjenje je kada ‘napadač’ preuzme odgovornost za uvredu kako bi izgladio nesporazum. ‘Lažno’ izvinjenje može biti znak da joj tvoja osjećanja nisu uopšte važna.

Normalno je da budeš uzrujana i razočarana ako osjetiš da te svekrva baš i ne voli. U toj igri možeš da pobijediš jedino ako uložiš malo više truda u vaš odnos i pokušaš da pronađeš zajednički jezik. Ako to ne uspiješ u tome, jednostavno se pomiri da prijateljski odnos između tebe i svekrve jednostavno nije suđen.