Ovo su znakovi bolesne jetre!!!

Jetra je vitalni organ koji pomaže u probavi, uklanjanju toksičnih sastojaka iz organizma te apsorbiranju vitalnih hranjivih tvari potrebnih za preživljavanje. Neki ljudi se rode s problematičnom jetrom, dok je drugi oštete izlaganjem štetnim kemikalijama, pretjeranoj količini alkohola te zbog djelovanja virusa. Rani znakovi problema s jetrom ne smiju se ignorirati, nego treba potražiti medicinsku pomoć- a ovo su znaci na koje posebno morate obratiti pažnju – kazuje Senka Mušanović, bh. fitoterapeutkinja i stručnjak za bolesti jetre.

Senka Mušanović

Žućkaste promjene na koži: Jedan od ranijih znakova mogućih problema s jetrom uključuje nagle promjene na koži. To bi mogao biti gubitak boje na koži i pojava žućkaste nijanse. I nokti ili vršci prstiju mogu požutjeti. Razlog ovih promjena je taj što jetra ne izbacuje toksine kao što bi trebala, pa se bilirubin počinje gomilati pod kožom.

Svrbež ili preosjetljivost kože: Rani znak problema s jetrom može biti i svrbež kože, koji se progresivno pogoršava tokom vremena. Ako odjednom imate kožu koja je osjetljiva na dodir i lako postaje upaljena, to također može biti znak problema s jetrom. Redovno hidratiziranje, tj. njega kremom ublažit će neugodu.

Promjene u urinu i stolici: U nekim slučajevima, mokraća može potamnjeti. Neki pomisle da je to znak dehidracije, ali ako i nakon što popijete odgovarajuću količinu tekućine, urin nije svijetle boje i jasan, problem može biti u jetri. Neki bolesnici s ranim problemima jetre primijete promjene u izgledu stolice, koja može biti blijeda, krvava ili u boji katrana.

Problemi s trbuhom: Grčevi ili bol u donjem dijelu trbuha također mogu biti znak da nešto nije u redu s jetrom. Tu je i pojava plinova i pritisak koji ga prati. S vremenom ako se problem pogoršava, može se javiti ascites. To je nakupljanje tekućine unutar trbušne stijenke. Ovo može čak promijeniti pritisak u plućima i otežavati disanje. Liječnik će zbog toga morati poduzeti paracentezu kako bi uklonio tekućinu iz trbuha.

Umor: I promjene kao što su osjećaj ekstremne slabosti, umor ili hronični umor, također mogu biti rani znakovi problema s jetrom. Ako slabost i umor prate drugi srodni simptomi, zatražite liječničku pomoć.

Sarajlija Aladin Sokolović: Počiteljskim protiv hepatitisa B

U Auri smo prije dvije godine pisali i o Sarajliji Aladinu Sokoloviću. Nakon razvoda zbog kojeg je upao u depresiju, Aladin se okrenuo opijanju. Od alkohola mu je stradala jetra.

Znao bih ući u kafanu na čašicu, a izaći sa 11 popijenih litara bijelog vina. Sve bih sljuštio za sat-dva. Organizam to, naravno, nije dobro podnio. Obolio sam od hepatitisa B. Danas živim bez hepatitisa, zahvaljujući Počiteljskom sirupu – izjavio je za naš listr Aladin početkom septembra 2011. godine.

Kontaktirali smo Aladina i 27. septembra ove godine. Zanimalo nas je njegovo današnje zdravstveno stanje.

– Bogami, ja sma još i zdraviji. Evo radim na Ilidži, upravo ste me zatekli na radnom mjestu. I dalje pijem Počiteljski, preventive radi. Ma i gripa me zaobilazi – kazao nam je Aladin.

Lijek bez kontraindikacija

Vrlo je važno znati da Počiteljski sirup nema nikakvih kontraindikacija za razliku od farmakoloških lijekova, gdje je nekada kontraindikacija opasnija od oboljenja koje se liječi. Sa ovim biljnim sirupom stvari su drugačije. Najzdraviji čovjek može ga uzimati i to će mu biti odlična preventiva. Ovaj prirodni regenerator jetre jača imunitet. Odličan je i kod normaliziranja masnoća u krvi, naročito kod normaliziranja povišenog holesterola.

  • Osobe sa povišenim masnoćama, redovnim uzimanjem sirupa, ih dovode u normalu za relativno kratko vrijeme – tvrdi Senka, čija je porodična loza oduvijek se oslanjala podjednako na narodnu medicinu i naučna dostignuća. Poštuje i uvažava i savremenu medicinu, ali prednost daje fitoterapiji. Za to ima i dokaz u – Počiteljskom sirupu.

 

Senka: Lider u bh. fitoterapiji

Komentari

komentara

error: Content is protected !!