Ovo su znaci da pretjerujete sa mesom

Pretjerivanje s mesom može pokrenuti štetne procese u organizmu. Ako ste često umorni, a naspavani ste, možda jednostavno jedete previše mesa. Dehidracija, vrtoglavica, umor i pojačani srčani ritam mogu biti direktna posljedica unosa previše proteina

Pretjerivanje s mesom može pokrenuti štetne procese u organizmu jer povećan unos proteina ima i negativne posljedice na vaše zdravlje. Moguće je i da ne podnosite meso dobro, odnosno da ste intolerantni na njega, piše Business Insider.

Proteine možete uzimati u tom slučaju iz drugih namirnica i osjećati se bolje. Ovo je 10 znakova da vaše tijelo ne podnosi meso najbolje i da ga jedete previše. 10 znakova da jedete previše mesa:

1. Dehidracija

Ako jedemo  puno mesa tijelo će početi da sagorijeva vlastite rezerve masti razbijajući ih na male komadiće – ketone. Povišena količina ketona u organizmu utiče na povećani rad bubrega koji troše mnogo vode. Rezultat ovog procesa je dehidracija, piše Remedy Daily.

2. Umor i vrtoglavica

Velika količina proteina može da uzrokuje osjećaj umora. Iako se može povremeno pojavljivati, stručnjaci s Klinike Mayo drže da je to direktna posljedica smanjenog unosa ugljenih-hidrata. Ako vas uz to prati žgaravica, to je jasan znak da vaše tijelo ne podnosi najbolje meso i da mu treba dugo vremena da ga preradi, prenosi Moj doktor. Osjećate li se loše nakon mesnog ručka na poslu i to vas ometa u radu, radije zamijenite meso s laganijim ručkom.

3. Nadutost

Ako primijetite da ste naduti  nakon mesa, to je jasan znak malapsorpcije i da tijelo ne uspijeva da preradi tu namirnicu kako treba. Ukoliko se nakon mesnog obroka osjećate generalno loše, pokušajte ga izbaciti na kratko vrijeme kako biste vidjeli hoće li vam biti bolje.

4. Glavobolja

Smanjen unos ugljenih-hodrata može izazvati i glavobolje, a glavobolje se pogoršavaju sve većom razlikom između unosa njih  i proteina.

5. Lupanje srca

Odnosi se na jak, nepravilan ili ubrzan srčani ritam kom je, između ostalog, uzrok i previše proteina.

6. Bubrežni kamenci

Unosom proteina kroz crveno ili bijelo meso u organizam, unosimo i povećanu količinu dušika. Posljedica je stvaranje viška kalcijuma koje tijelo pokušava da izbaci kroz bubrege.

7. Slabost

Mayo Klinika upozorava da se smanjenim unosa ugljenih – hidrata  i povećanim unosom proteina otežava rad mišićnoj masi u tijelu i da se pritom stvara opšti osjećaj slabosti.

8. Zatvor

U grupu ugljenih-hidrata spadaju i vlaknasto povrće kao što su mahunarke koje poboljšavaju rad crijeva. S povećanim unosom proteina u tijelo, tijelo teže razgrađuju proteine, stolica je tvrđa i lakše nastaje zatvor. Osim toga, zatvor mogu prouzročiti i komadi crvenog mesa koji su bogati masnoćom. Mastima treba puno više da se razgrade, ali ponekad uzrok kod nekih može biti i visoka količina gvožđa u mesu.

9. Proliv

Druga krajnja nuspojava prečestog jedenja mesa i mesnatih proizvoda je i proliv.

10. Loš zadah

Znak je da vaše tijelo teško prerađuje meso. Ako se meso ne može dobro svariti, to će utjecati i na vaš dah ali i na ostale tjelesne mirise.