Ovo su uzroci masne kose

Masna kosa je ponekad prosto takva, a ponekad je i odraz navika kojih se pridržavamo. Masnoća-sebum je produkt lojnih žlijezda. Ovo je masna, voskasta materija koja je zapravo korisna za kosu. Ona obavija vlas čineći je vodootpornom. Na taj način kosa se štiti od spoljašnjih uticaja i pucanja.

Gomilanje proizvoda za negu. Vlas je živa i treba da diše, a ako potpuno zatvorite kutikule kosa izgleda beživotno, preparati sa površine vlasi upijaju smog, prašinu i neprijatne mirise. Ispirajte kosu temeljno jer ostaci preparata koji se  gomilaju u vlasištu dovode do pojačane proizvodnje masti i birajte samo prirodne šampone bez sulfata, parabena i silikona koji se manje talože na kosi.

Previše se češljate. Svakim češljanjem raspoređujete sebum po vlasima pa kosa postaje masnija.

Povećan nivo hormona. Do hormonskog disbalansa dolazi u menopauzi, tokom ciklusa, kao posljedica uzimanja kontraceptivnih pilula  sl. I on može prouzrokovati prekomjernu proizvodnju masti u korijenu kose.

Igrate se kosom. Ostavite kosu na miru, ne prolazite prstima kroz nju i ne uvrćite je, jer tako raspoređujete masnoću duž vlasi kao i kad je češljate.

Hidratantni šamponi. Definitivno nisu namijenjeni masnoj već suhoj kosi i vaš će problem samo uvećati, prenosi Ženasamja.

Izbjegavajte svakodnevnu upotrebu šampona. Izgleda nelogično ali što je više perete kosa proizvodi više masti.

Proizvodi za oblikovanje kose koji sadrže suviše alkohola. Izbacite ih iz upotrebe. Ako na deklaraciji proizvoda vidite da sadrži tzv. masne alkohole Lauryl, Cetyl ili Myristyl izbjegavajte ih jer oni čine da se kutikula potpuno zatvori i miješaju se sa prirodnim sebumom na taj način pospešuju mašćenje kose.

Prečesto vezivanje kose. Mast se skuplja na određenim dijelovima glave ispod konjskog repa.

Pregrijavanje. Umjereno koristite sprave za sušenje i oblikovanje kose jer previše toplote isušuje kosu i kožu glave, a to automatski provocira prekomjernu proizvodnju masti.