Ovo su ubjedljivo najprljavije namirnice koje nikada ne peremo prije jela

Na popisu ovih namirnica ima onih koje sigurno perete, ali i onih koje do sada niste prali prije jela ili pripreme hrane, a trebali biste to da uradite.


Voće i povrće s jestivom korom
Samo zato što je voće i povrće sa jestivom korom naizgled potpuno čisto i sjajno, to ne znači da ga ne morate oprati. Obavezno ga stavite pod jak vodeni mlaz i dobro istrljajte rukama. Industrijsko voće i povrće poželjno je, prema preporukama stručnjaka, uvijek oguliti prije konzumacije, dok ono domaće koje nije tretirano pesticidima ne morate guliti, ali ga takođe morate oprati.

Određene namirnice u konzervi
Namirnice poput npr. konzervirane tune nemoguće je oprati bez uništavanja, ali namirnice poput konzerviranog graška, kukuruza, luka i drugog obrađenog povrća možete isprati.

Voće i povrće sa nejestivom korom
Svako voće i povrće, bez obzira na to ima li jestivu ili nejestivu kožu, obavezno treba oprati pre konzumacije ili pripreme.

Orašasti plodovi
Ako pitate većinu ljudi peru li orašaste plodove, odgovoriće vam negativno. Međutim, imajte na umu da ne možete sa sigurnošću znati gdje su bili pohranjeni tokom transporta i prije pakovanja. Uvijek perite samo onu količinu plodova koju ćete pojesti ili koristiti za pripremu jela.

Sušeno voće
Jeste li znali da se upravo sušeno voće smatra jednom od najprljavijih namirnica? To važi za sušeno voće u rinfuzi. Zato i njega obavezno operite prije konzumacije, a stručnjaci savjetuju da ga čak stavite u vodu na nekoliko sati.