Ovo su statusi koje nikada ne trebate dijeliti na društvenim mrežama

Društvene mreže postale su preslika našeg života. Objavljujemo slike s ljetovanja, slike hrane, novih ljubavi, starih ljubavi… Ipak, koliko god se to bezazleno činilo, takve stvari vode do raznih neugodnih situacija – od izgubljene prilike za posao, do krađe identiteta.

Čak 70 posto poslodavaca tu i tamo zaviri u profile potencijalnih posloprimaca, a sigurno ne želite da vaš budući šef vidi kako izgledate kada ste pijani ili da pročita kako javno ocrnjujete bivšeg poslodavca. Zato ovih deset stvari nikada ne biste smjeli objavljivati na društvenim mrežama.

Podaci o poslu, kolegama i nadređenima

Zbog navedenih razloga, ostavite mišljenje o stvarima poslovne prirode za sebe. Nikada ne znate na koji način to vaši kolege ili nadređeni mogu doznati, pa makar imali privatan profil s nekoliko desetaka ljudi. Probleme s posla možete podijeliti uživo s ljudima od povjerenja, i u svoja četiri zida.

Vlastito “prljavo rublje”

Koliko god bili bijesni u trenutku svađe s partnerom ili nakon prekida, ostavite tehnologiju po strani i duboko dišite. Zasigurno ćete požaliti ako otipkate ljutiti status na Facebooku a, uz to, ostaviti loš dojam na većinu ljudi koja bi to pročitala.

Podaci o dokumentima i karticama

Koliko god se ovo činilo očitim tabuom, brojne korisnike društvenih mreža zavara lažna sigurnost koju one pružaju i tako počnu bezbrižno dijeliti podatke koji se mogu vrlo lako zloupotrijebiti.

Adresa i lokacija na kojoj se nalazite

Nikada, ali nikada nemojte označiti lokaciju svog doma i naglasiti da ste kod kuće. Isto tako, ako se poželite tagovati u nekom restoranu, noćnom klubu, kinu ili na nekom sličnom mjestu, strpite se i to učinite tek kada napustite to mjesto. Ovo su jedni od najčešćih povoda za pljačke i napade, vjerovali ili ne.

Planovi za godišnji odmor

Zbog istih razloga kao i u prethodnoj tački, nikada ne biste smjeli objavljivati ni planove za odmor. Sačuvajte slike za objavu nakon godišnjeg, što je ujedno odlična metoda da se za vrijeme odmora “detoksicirate” od tehnologije.

Dnevni plan i raspored

Niko ne treba znati svaku tačku vašeg rasporeda, to je previše ulaska u intimu. Budite oprezni s kim dijelite takve informacije.

Sramotne stvari o sebi

Možda mislite da ćete ispasti duhoviti jer se znate dobro našaliti na svoj račun, međutim taj će vam potez donijeti više štete nego koristi. Držite do svog dostojanstva i gradite dobru sliku o sebi, humoristični možete biti i na puno drugih načina.

Podaci vaše djece

Zbog istih razloga zbog kojih ne biste trebali dijeliti ni svoje vlastite. Nažalost, pedofilija nije stran pojam, a na društvenim mrežama opasnost je veća nego bilo gdje drugdje. Slike i informacije u vezi s djecom ostavite za fotoalbum i kućnu arhivu.

Nešto što može odati vašu lozinku

Najbolje bi bilo da svoju lozinku zakomplicirate što je više moguće i da ni u kojem slučaju ne objavljujete dijelove.

Rezultate kvizova i online igrica

U 2018. smo godini. Ovo više nikoga ne zanima.