Ovo su simptomi oštećene funkcije hipofize?

Smanjena funkcija hipofize – male žlijezde smještene u središtu lobanje koja je dirigent mnogim žlijezdama sa unutrašnjim lučenjem, a ima dva osnovna dijela, prednji i zadnji – manifestuje se smanjenom ili odsutnom sekrecijom jednog ili više hormona. Razvoj znakova i simptoma bolesti često je veoma lagan i postepen, a zavisi od jačine oštećenja same hipofize ili njenog „upravljača“ hipotalamusa – dijela međumozga iz koga se oslobađaju hormoni koji pojačavaju ili smanjuju lučenje hormona hipofize.

S obzirom na to, oštećenje hipofize može biti primarno, kada proces zahvata najčešće prednji dio hipofize, ili sekundarno, kada je oštećenje posljedica smanjenog lučenja hormona koji uglavnom stimulišu, tj. pojačavaju lučenje hormona hipofize, a dolaze iz hipotalamusa. Uzroci oštećene funkcije hipofize, bez obzira na to da li su primarni ili sekundarni, mogu biti posljedica:

oštećenja tumorom koji primarno zahvata hipofizu ili hipotalamus
infarkta – začepljenja krvnog suda ili slabog protoka kroz njega, što je najčešće posljedica teškog i dugotrajnog porođaja, praćenog obilnim krvarenjem
infiltrativne bolesti tokom koje se proces širi i u hipofizu
povrede glave
imunološke bolesti
operativno uklanjanje dijela ili cijele hipofize
infektivne bolesti (tuberekuloza, gljivične infekcije)
nepoznati uzroci
Klinička slika obično se razvija postepeno, sa simptomima nedostatka hormona koji obično imaju sljedeći redoslijed: nedostatak hormona rasta kod djece manifestuje se malim rastom (hipopituitarizam), a kod odraslih malaksalošću, slabošću i gojaznošću.

Smanjena sekrecija hormona od koga zavisi funkcija štitne žlijezde manifestuje se simptomima nedostatka ovih hormona (pospanost, slabost, brzo zamaranje, otoci kapaka, a kasnije čitavog tijela). Nedostatak hormona koji utiče na nadbubrežnu žlijezdu dovodi do: malaksalosti, brzog zamaranja, smanjenja krvnog pritiska, gubitka tjelesne težine. Nedostatak hormona koji utiču na rad polnih žlijezda kod žena dovode do gubitka menstrualnog ciklusa i neplodnosti, a kod muškaraca do impotencije i smanjenja mišićne mase.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!