Ovo su savršene vikend aktivnosti za cijelu porodicu

Moderan način života uzima danak svima nama, a posebno porodicama. Jako je teško usaglasiti obaveze i slobodno vrijeme djece i roditelja. Radno vrijeme može biti predugo i često suprotno sa smjenama kada djeca idu u školu, pa jedino vrijeme koje preostaje za porodicu, jeste vikend. Ipak, djeca tada obično biraju druženje sa vršnjacima, igranje video igara ili neki sport, mnogo češće nego što će ostati kod kuće sa roditeljima. Zato vam predlažemo porodične vikend aktivnosti koje će sigurno biti zanimljive i vama i vašoj djeci! Ovo je odličan način da se zabavite i provedete sjajan vikend sa porodicom.

Takođe, ovo su porodične vikend aktivnosti koje vas sasvim sigurno mogu zbližiti, ukoliko vam nedostaje više porodičnih razgovora i druženja! Za neke je potrebno da se pokrenete iz svog mjesta, nekada i da se izdvoji nešto novca zarad sjajne zabave, dok postoje i one besplatne, a itekako vrijedne. Izbor aktivnosti je na vama!

Da li ste za rafting?
Mnogim roditeljima bi odlazak na rafting sa djecom izgledao previše ekstremno i potpuno drugačije od onoga kako su navikli da provode vrijeme sa djecom. Upravo je u tome čar! Rafting je uzbudljiv, pokreće na akciju i timski rad je ključan! Postoji li jači tim od porodice koja se poznaje i zajedničkim naporima osvaja riječne brzake i krivine? Teško. Najbolje od svega je što ćete se nalaziti u prirodi, pa se pored druženja i fizičke atkivnosti podrazumijeva svjež vazduh. Ne brinite, rafting je savršeno bezbedan, samo je važno otići u pravom trenutku sezone.

Rafting se obično organizuje kao višednevna aktivnost i putnici često biraju vikend kao idealno vrijeme za rafting. Djeca su završila časove u školi, radna nedelja je gotova i jedino što presotaje je da odaberete destinaciju.

Balkan je bogat uzbudljivim rijekama, a najpopularnija destinacija za rafting na Balkanu je rafting Tarom. Rijeka Tara i njen prelijepi kanjon oduševljavaju veliki broj posjetilaca svake godine od proljeća do kasne jeseni, a razlog je i to što postoji veliki broj rafting timova u blizini Foče. Prednost je i mogućnost za rafting rijekom Drinom, kao i druge prirodne ljepote ovog regiona.

Povratak prirodi – šta kažete na kampovanje?
Iako je rafting takođe bijeg u prirodu, kampovanje na nekom proplanku ili planini je ono što vas tjera da se okrenete sopstvenim instinktima. Pođite sa djecom u prirodu, naučite ih osnovama preživljavanja, kako da zapale vatru ili da se orijentišu u šumi. Ako umete da svirate gitaru, obavezno je ponesite jer su večeri kraj logorske vatre uz muziku nešto što ćete prepričavati kada djeca porastu.

Ovo je jedan od najboljih načina da se povežete sa porodicom, a tema za razgovor sigurno neće faliti, jer mobiteli neće imati mnogo svrhe bez dostupnog Interneta. Iako zvuči “pogrešno”, u prirodi ste osuđeni jedni na druge. Upravo tada se vidi koliko je porodica zapravo važna.

Naravno, čak iako niste za kampovanje u šatoru, uvijek možete rezervisati kamp prikolice i uživati u okolnim prirodnim ljepotama. Posljednjih godina se mnogi odlučuju za kampovanje na Zelengori, pri čemu imaju priliku da upoznaju čak 9 prelijepih planinskih jezera. Razmislite o tome.

Roštilj u dvorištu ili prirodi
Odmah moramo da napomenemo da vodite računa gdje planirate da pođete porodično na roštilj. Ako ste željeli da se uputite u neku šumu, veliki park prirode i slično, vodite računa o tome gdje je paljenje roštilja dozvoljeno.

Kada ste pronašli pravu lokaciju za roštiljanje, već ste korak bliže porodičnoj zabavi. Zapravo, ponudite djeci da sama odaberu gdje bi voljela da pođu sa vama na roštilj. Ovakvi događaji su takođe super prilika da pozovete i bliske prijtelje i drugu rodbinu, te da obnovite izgubljene kontakte. Ne postoji ništa što ukusan obrok, lijep dan i druženje ne mogu da riješe.

Takođe, ukoliko živite u kući i imate dvorište. Jedna opuštena nedjelja uz roštilj će biti više nego dovoljna. Okupite najmilije, družite se i uživajte u jelu. Toliko je prosto.

Banjski turizam
Termalne izvorne vode su jedno od prirodnih bogatstava kojih nam nimalo ne manjka na Balkanu. Još iz rimskog perioda, poznate su neke toplice iliti banje, koje su najpre imale karakter lječilišta, a potom i turističku vrijednost današnjice.

Ovo je odličan način da opustite svoje tijelo, mišiće i čula uz neku prijtnu masažu nakon što ste se kupali u termalnim bazenima. A pored toga, banjski kompleksi često posjeduju i velike bazene ili tobogane koji će posebno biti zanimljivi djeci. Turističke atrakcije u bizini banja su česte, pa jednodnevni izleti mogu biti odlična porodična aktivnost. O sportskim terenima za aktivne klince ne treba ni govoriti. Posebno je među mladima popularan banjsko rekreativni centar Aquaterm, a tu su i Banja Dvorovi, Vilina Vlas i druge.

Filmsko veče, kuglanje i društvene igre?
Da li se slažete da su društvene igre praktično iščezle? Kada ste posljednji put odigrali partiju Monopola, Rizika ili Klueda sa djecom? Razmislite o tome kako da animirate djecu i da ih podstaknete da provedu više zajedničkog vremena sa vama.

Organizovano veče društvenih igara, koje možete najaviti recimo za subotu, sa sve ukusnim đakonijama koje možete usput grickati, će sasvim sigurno djelovati zanimljivo djeci. Pa čak iako bi se ona protivila u početku, druženje će biti više nego zanimljivo, a djeca će biti oduševljena.

Pored društvenih igara, možete organizovati i filmsko veče. Dogovorite se sa djecom koji biste film voljeli da gledate zajedno. Predlažemo da nađete neki zanimljiv kompromis poput neke komedije ili akcije koja će vam držati pažnju, a sjajan izbor su i moderni crtani filmovi u kojima podjednako mogu uživati i djeca i odrasli. Dajte im šansu!

Zajednički časovi aktivnosti 1 na 1
Zanimljiva je ideja i praćenje online kurseva, youtube tutoriala u oblastima koje mogu zanimati i vas i vašu porodicu. Sve više ljudi želi da nauči kako se radi dekupaž. Ukoliko imate ćerkicu, sjajna ideja bi bila da nabavite sve što vam je potrebno i da jedno vikend veče provedete u pravljenju dekupaž predmeta.

Pretpostavimo da ovo neće mnogo zanimati dječake. Zato očevi izdvojite vrijeme da se družite sa svojim sinovima. Iako smo već pomenuli video igre u negativnom kontekstu, ovo ne mora biti pravilo. Umjereno vrijeme predviđeno za video igrice može biti izuzetno zanimljivo ako ga provedete sa svojim djetetom.

Naravno, ovo ne mora da znači da ćerkica neće željeti da igra igrice sa vama, odnosno da sin neće željeti da nešto napravi od drveta i drugih materijala. Samo dajemo predlog.