OVO SU RAZLOZI ZBOG KOJIH BISTE TREBALI JESTI ROTKVICE

Možda ih neki i ne vole, ali činjenica je da rotkvice veoma doprinose našem organizmu.

Generalno, služe kao dodatak jelima i rijetko kome pada na pamet da jednu pojede posebno, međutim to ne bi bila tako loša ideja.

Poznate su po svom prijatnom ukusu i hrskavoj teksturi, prepune antioksidanata, vlakana i esencijalnih vitamina i minerala.

Pored toga prilagodljive su, pa mogu da idu uz većinu jela.

Pune su vitamina C, folnom kiselinom, kalijumom, a imaju i vrlo malo kalorija. Odličan su saveznik u detoksikaciji, kao i nastojanju da izgubite kilograme.

Antioksidansi mogu da neutrališu štetne molekule odnosno slobodne radikale. Primjeri antioksidanata rotkvice uključuju glukozinolate ili jedinjenja koja sadrže sumpor. Rotkvice takođe sadrže antioksidante poput vitamina C, folata i antocijanina, poznatih kao biljna jedinjenja koja rotkvicama daju crvenkastu nijansu.

Šećer u krvi

Vaše tijelo stabilizuje šećer u krvi tako što proizvodi inzulin, hormon koji prenosi glukozu iz krvi u vaše ćelije. Kako se ispostavilo, antocijanini u rotkvicama mogu da budu od pomoći. Rotkvice takođe sadrže katehin, jedinjenje koje pokreće lučenje inzulina. Pored toga, rotkvice osiguravaju vlakna, koja mogu da pomognu u usporavanju varenja šećera iz druge hrane.

Esencijalne hranjive materije

Tražite nove ukusne načine da jedete više vitamina C? Jedna šolja sirove rotkvice ima 17 miligrama ovog antioksidansa.

To je oko 20 procenata dnevnog preporučenog unosa. Vitamin C podržava imunološku funkciju tako što povećava aktivnost fagocita, odnosno ćelija koje “jedu” štetne klice.

Vlakna

Rotkvice nude kombinaciju rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Rastvorljiva vlakna, koja se rastvaraju u vodi, mogu olakšati dijareju smanjenjem viška tečnosti. Sa druge strane, nerastvorljiva vlakna se ne rastvaraju u vodi, što je korisno za ublažavanje zatvora, piše Healthline.

Osiguravaju minerale

Rotkvice osiguravaju ključne minerale kao što su kalcijum, gvožđe i kalijum, prenosi b92.