Ovo su razlozi zašto mamurluk postaje sve teži sa godinama…

Kako godine odmiču, tako nam postaje sve teže podnositi alkohol i jutra, a ponekad i dane, poslije. Više je razloga za to, a jedan od njih je jednostavno postepeno starenje organizma.

Ako ste jedni od onih koji sve češće ustanovljavaju da više ne mogu podnositi izlaske kao prije – sada ćete znati i zašto je to tako. Nekada ste mogli izaći i tulumariti do jutra pijući, a drugi dan se oporaviti najkasnije do dva poslijepodne. No kako starite, oporavak je sve duži i nesnosniji. Ponekad traje danima. Ovo su biološke činjenice. I iako ne postoji univerzalni lijek protiv mamurluka, postoji zdrav razum – a to je da budete blagi prema sebi. Jer biologija neće. S godinama imamo niže razine jetrenih enzima alkohol-dehidrogenaze i aldehid dehidrogenaze koji su potrebni da bi razgradili alkohol i njegove ostatke.

Kao rezultat toga, acetaldehid, jedan od ostataka alkohola zbog kojeg se osjećate grozno, ostaje duže u vašem organizmu, otkriva portal Science of Us.  S godinama ćete se sve teže oporavljati od svega, kažu znanstvenici, jer naš imunološki sustav postepeno slabi. Vaše tijelo i dalje se zna samo zaliječiti i zaštititi, ali ne više tako brzo kao u mladosti. Osim toga, s godinama dođu i mnoge obaveze, pa više ne možete ležati cijeli dan i oporavljati se kao nekad. Zbog toga osjećate svoj mamurluk još gore.

Također, kako starimo, skupljamo i sve više tjelesne masti. Mast ne apsorbira alkohol i oni koji je imaju više teže podnose posljedice pijenja. Žene u pravilu imaju više masti od muškaraca i to je jedan od razloga zašto ne mogu popiti kao oni, zašto se brže opiju i teže podnose mamurluk.  Ako bolujete od kronične bolesti, to znači da lijekovi koje pijete mogu ometati razgradnju alkohola pa postoji mogućnost da će on duže ostati u vašem tijelu.

(24sata.hr)