Ovo su rani znakovi povišenog šećera

Šećerna bolest je stanje hronične hiperglikemije, a obilježena je poremećenim metabolizmom ugljikohidrata, bjelančevina i masti.

Mnogi ne znaju kako povišen šećer u krvi može uzrokovati razne zdravstvene tegobe, bilo da ste dijabetičar ili ne, šećer utječe na živčani sistem, organe i krvne žile.

Ovo su neki od simptoma koji upućuju na povišen šećer u krvi:

1. STALNO STE ŽEDNI I ČESTO MOKRITE
Bubrezi moraju pojačano raditi kako bi uspjeli filtrirati i apsorbirati taj višak šećera, no ako ne mogu pratiti taj tempo, višak šećera se izlučuje putem mokraće. Zato se javlja povećana potreba za mokrenjem. Češće mokrenje dovodi do dehidracije i veće potrebe za tekućinom. Logično, češća konzumacija tekućine pojačat će i potrebu za mokrenjem.

2. GLAD
Ako primjećujete da ste puno gladniji nego prije, možda se radi upravo o povišenom šećeru u krvi. Naše tijelo pretvara hranu koju jedemo u glukozu koje stanice mogu koristiti kao energiju. Stanicama je potreban inzulin kako bi mogao “dovesti” glukozu. Čim tijelo nema dovoljno inzulina ili ako stanice nisu osjetljive na njega, glukoza ne može dospjeti u stanice i na kraju smo ostali bez energije. To znači da osjećamo veću glad i da smo umorniji nego inače.

3. UMOR
Možda ste mislili da šećer daje energiju, ali se može dogoditi i potpuno suprotna stvar – zbog pretjeranog uriniranja, postajte žedni jer bubrezi ne mogu apsorbirati glukozu i stvarati energiju. Bez energije, tijelo se umara.

4. ZAMUĆENJE VIDA
Zbog povišenog šećera, leća oka može nateći, a svako kome se to dogodili zna šta je zamućenje vida. Iako može potrajati kratko, pametno je konsultovati liječnika.

5. SUHA USTA
S obzirom na to da tijelo koristi više tekućine za mokrenje, to podrazumijeva manje vode za ostale organe i potrebe tijela. Dehidracija uzrokuje suhoću ustiju, a suhoća kože rezultira svrbežom.

6. GUBITAK KILOGRAMA
S obzirom na to da tijelo ne dobiva dovoljno energije iz konzumirane hrane, ono će samo početi sagorijevati mišiće i masne naslage kako bi kompenziralo taj nedostatak. To znači da možete smršati čak i ako imate uobičajene prehrambene navike ili ne mijenjate svoju nivo tjelesne (ne)aktivnosti.