Ovo su proljetne namirnice koje čiste jetru i ubrzavaju probavu

Proljeće je tu, a s njim i prilika za eliminaciju toksina koji su se nakupljali tokom duge i hladne zime. Namirnice koje donose prve sunčane zrake bogate su bojama, ali i važnim nutrijentima koji imaju povoljan učinak na jetru, glavni organ za detoksikaciju. Bez oklijevanja posegnite za šparogama, artičokama, mladim špinatom i jagodama.

Šparoge su pravo proljetno povrće, a najčešće se beru između marta i maja, ponegdje čak i do jula. Mesnate stabljike šparoga uvijek su se smatrale vrijednim povrćem, a cijenjene su zbog svog sočnog okusa i blage teksture. Zelenu boju duguju klorofilu, poznatom “čistaču” jetre i krvi. Energetska vrijednost šparoga je vrlo mala što ovo povrće svrstava visoko na listu poželjnih namirnica za skidanje suvišnih kilograma. Nutritivno šparoge su prije svega bogate folnom kiselinom koja doprinosi normalnom rastu tkiva tokom trudnoće.

Također, ističu se sadržajem vitamina C i kalija – nutrijenata prijatelja jetre. Visok udio kalija s aminokiselinom argininom koju sadrži te niskim udjelom natrija čini šparogu prirodnim diuretikom.

Ovakvo svojstvo šparoga od davnine se koristi za ublažavanje simptoma PMS-a i zadržavanje vode. Šparoge su dobar izvor nutrijenata koji doprinose zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Uz vitamin C, riječ je konkretno o cinku i selenu, a zahvaljujući njima šparoge s pravom čine neizostavni dio detoksikacijske dijete koju je poželjno sprovesti na izmaku zime, kako bi se tijelo lišilo otrova i pripremilo za proljeće.

Šparoge i jaja čine odličnu i najpoznatiju kombinaciju, no za detoksikaciju je bolje šparoge učiniti dijelom miješanih salata ili dodatkom juhama. Za pravi gastronomski užitak, preporuka je šparoge servirati s plodovima mora.