Ovo su neki proizvodi koji nam mogu pogoršati zdravlje: Koliko su (ne) zdravi voćni sokovi i jogurti, kukuruzne pahuljice?

Voćni sokovi koje kupujemo u supermarketima, nisu ono za šta nam ih predstavljaju. Voćni jogurt koji kupimo u prodavnici, neće nam donijeti nikakvu vrijednost – to je zapravo prava šećerna bomba. Heljda  može imati negativan uticaj na tijelo: mnogi ljudi se mogu osjećati slabo, imati glavobolju i primjetiti smanjenu radnu sposobnost.

Svima nam je poznato da se s pojavom globalizacije potpuno mijenja tržište hrane, ali i da s užurbanijim načinom života pribjegavamo brzoj hrani i masnoći koja nam šteti. I dalje živimo u ubjeđenju da je ono što piše na etiketi proizvoda tačno, međutim nije baš tako kako mislimo. Pogledajte koji su to «zdravi» proizvodi koji nam štete puno više od onih koji su sami po sebi štetni.

Voćni sokovi
OPASNOST OD DIJABETESA

Voćni sokovi koje kupujemo u supermarketima, nisu ono za šta nam ih predstavljaju. Oni mogu sadržavati male količine voća, ali obično se sastoje samo od vode, umjetne arome, bojila i šećera. Količina šećera u ovim sokovima je prilično ista kao i u Coca-Coli. Međutim, čak i piti svježe cijeđeni sok čini kao loša ideja.

Svježi sokovi praktično teško mogu  sadržavati sve vitamine koji se nalaze u plodovima voća. Sve što ostaje nakon cijeđenja je fruktoza i maleni mix vitamina. Svježi sokovi izazivaju otpuštanje šećera u krv, jer oni ne sadrže voće vlakana, koje usporava ovo otpuštanje. Zbog toga pijenje ovih sokova, može izazvati gojaznost, dijabetes tipa II, a mogu se pojaviti i kardiovaskularne bolesti.

Voćni jogurt
OPASNOST OD GOJAZNOSTI I SRČANOG UDARA

Voćni jogurt, posebno onaj s niskom količinom masti, vrlo je štetan za naše tijelo. Ljudi bi trebali znati: ne gojimo se od masnoće već od šećera. Međutim, desetljeća propagande protiv hrane s visokom koncentracijom masnoće nisu bili uzalud. Proizvođači su sve bogatiji zbog proizvodnje «zdrave» hrane koja sadrži smanjenu količinu masti.

Zbog niske masnoće namirnice nemaju dobar okus, fabrike dodaju hemikalije, umjetna sladila i tone šećera u sve te proizvode. Današnji voćni jogurt koji kupimo u prodavnici, neće nam donijeti nikakvu vrijednost – to je zapravo prava šećerna bomba. Oštetit će sve sisteme našeg tijela i dovesti do gojaznosti, dijabetesa i srčanog udara.

Biljno ulje
OPASNOST OD TUMORA

Otkad su ljudi počeli izbjegavati zasićene masti, koje dolaze iz proizvoda životinjskog porijekla (meso, maslac), povećana je i potrošnja štetnih tvari u obliku masnoće. Upečatljiv primjer je povećanje proizvodnje i potrošnje suncokreta, uljne repice, pamuka, soje i kukuruznog ulja.

Prirodni izvori tih ulja prolaze kroz vrlo teške i otrovne obrade tokom ekstrakcije. Osim toga, ova ulja sadrže omega-6, koji je često uzrok hroničnih bolesti i može dovesti do razvoja upale, uključujući i maligne tumore.

Kukuruzne pahuljice
DA ŠEĆER SKOČI DO NEBA

Gotovo svi smo jednom doručkovali pahuljice s malo mlijeka. Zapravo, niko nije znao da je to jako štetno za organizam. Ove pahuljice su često prenatrpane šećerom i rafiniranim ugljikohidratima. Da bi mogli staviti oznaku “dobro za vaše zdravlje” na kutiju pahuljica, proizvođači dodaju neke umjetno sintetizirane vitamine i malo cijelih žitarica.

Nemojte se prevariti i uvijek pročitati etiketu i vjerovati onome što piše na njoj. A ako počnete svoj dan s takvim doručkom, šećer u krvi će skočiti do neba, a potom će ipak izazvati glad i žeđ za ostalim namirnicama sa škrobom kao što su hljeb i čokolada.

Heljda
OPASNOST OD DIJAREJE

Heljda danas važi za jedan od top pet proizvoda za mršanje među ljudima koji vode zdrav život. Međutim, ova žitarica također može imati negativan uticaj na tijelo: mnogi ljudi se mogu osjećati slabo, imati glavobolju i primjetiti smanjenu radnu sposobnost.

Heljda se sastoji od vlakana, koja, ako se jedu u velikim količinama, mogu izazvati dijareju ili u suprotno – zatvor. Da ne spominjemo činjenicu da na svijetu ne postoji heljda koja nije genetski modificirana.

Pileća prsa
OPASNOST OD TROVANJA

File pilećih prsa je odličan dijetetski proizvod i mnogi svoju ishranu temelje na njima. Međutim, bijelo pileće meso, danas, i nije tako zdravo. Pileća prsa koja se danas kupuju u prodavnicama puna su fosfata odnosno komponenti koje sadržavaju vodu. Fosfati se dodaju kako meso ne bi izgubilo tekućinu dugo vremena i kako nakon kuhanja ne bi postala suha i teška.

Osim toga, neki proizvođači prilikom odgajanja pilića kao hranu koriste antibiotike, tako da s konzumiranje ovog mesa možete pojesti i određenu količinu antibiotika što može oštetiti vašu mikrofloru, posebno nakon dugotrajnog konzumiranja. Također, u ovom mesu mogu se naći i ostaci teških materijala kao i pesticida.

Zobena kaša
ISPIRE KALCIJ IZ KOSTIJU

Ako ste do sad uživali započeti svoj dan sa zobenom kašom, ubuduće nemojte!
Stvar je u tome što zobeno zrno sadrži veliku količinu fitinske kiseline, što pridonosi ispiranju kalcija iz kostiju.

Dakle, ako želite zadržati svoj kostur netaknutim, obavezno promijenite doručak. Još gore je jesti zobene pahuljice koje gotovo nemaju vitamine, ali se sastoje od škroba, koji se lako pretvara u šećer, a zatim u masti.

wordbeauty.com/ Adis Omerović

Komentari

komentara

error: Content is protected !!