Ovo su namirnice s najviše pesticida, jedete li ih?

Radna grupa za zaštitu životne sredine (EWG (Environmental Working Group)) objavila je listu “Dirty Dozen (Prljavih 12)” za 2017. godinu koja služi kao solidan podsjetnik da još uvijek imamo dosta posla kada je u pitanju čišćenje prehrambenog sistema. Ove godine, godišnji izvještaj je utvrdio da je skoro 70% od 48 neorganskih uzoraka pozitivno na najmanje jedan pesticid. (U mnogim slučajevima, brojevi su bili mnogo veći.)

I shvatite ovo: Jedan uzorak jagoda sadržavao je 20 različitih ostataka pesticida.I dok je špinat napunjen kalcijumom i vitaminima, postoji jedan razlog da uvek pokušate da izaberete domaći. Istraživači su pronašli DDT, neurotoksični insekticid koji je zabranjen, u alarmantnom broju uzoraka.

U izveštaj je takođe uključena lista “Čistih 15”, koja identifikuje neorganske proizvode sa najmanjom verovatnoćom da budu zagađeni nivoima pesticida. Savjetujemo odabir domaćih proizvoda što je moguće češće, ali ako imate budžet ili ako je vaš izbor ograničen, ove liste pomažu da usmjerite pažnju na izbjegavanje najzagađenijeg voća i povrća, prenosi Alternativni život.

Ključni nalazi iz izveštaja o Prljavih 12 za 2017. godinu

Više od 98% uzoraka jagoda, špinata, breskvi, nektarina, trešanja i jabuka testirano je pozitivno na ostatke najmanje jednog pesticida.

Jedan uzorak jagoda pokazao je 20 različitih pesticida.

Uzorci špinata su u proseku imali dvostruko više ostatka pesticida po kilaži u odnosu na bilo koji drugi usjev.

Avokado i slatki kukuruz su bili najčistiji: samo 1% uzoraka pokazao je bilo koji detektabilni pesticid.

Više od 80% ananasa, papaje, šparoga, luka i kupusa nije imalo ostataka pesticida. (Napomena: Neke papaje su GMO. Izaberite organske!)

Lista Prljavih 12 za 2017. i Lista čistih 15

EWG-ovih Prljavih 12:

Jagode
Špinat
Nektarine
Jabuke
Breskve
Kruške
Trešnje
Grožđe
Celer
Paradajz
Slatke babure
Krompir

EWG-ovih čistih 15

Lista Čistih 15 uključuje proizvode za koje je najmanja verovatnoća da će biti zagađeni pesticidima.

Slatki kukuruz
Avokado
Ananas
Kupus
Luk
Grašak
Papaja
Šparoge
Mango
Patlidžan
Zelena Dinja
Kivi
Domaća dinja
Karfiol
Grejpfrut

Dio slatkog kukuruza i papaja koji se prodaju su GMO, pa birajte organske proizvode da bi izbegli GMO verzije ovih usjeva.

Konačne misli o EWG-ovoj prljavoj listi za 2017.

EWG je objavio godišnje liste Prljavih 12 i Čistih 15, naglašavajući najvjerovatniju i najmanje moguću vrstu voća i povrća sa najviše ostataka pesticida.

Jagode su ove godine na vrhu liste kontaminacije, ali su i špinat i kruške istaknuti zbog ekstremnih ostataka pesticida.

Ova lista nikako ne bi trebalo da vas sprečava da jedete voće i povrće, ali to bi vas trebalo učiniti svjesnima kakav je savremeni hemijski uzgoj. Korištenjem hemikalija za prskanje zemljišta, ubijanje korova, mikroba i buba ima neželjene efekte, uključujući ubijanje zdravlja tla i korisnih mikroba.

Pesticidi su povezani sa desetinama zdravstvenih problema, uključujući određene vrste raka, simptome ADHD, autizma, Parkinsonove bolesti i čitav niz drugih problema.