OVO SU NAMIRNICE KOJIMA NIJE MJESTO U ZAMRZIVAČU

Najjednostavniji način da ih očuvate jeste da ih pohranite u zamrzivač.

Uz već poznate namirnice poput jaja, mliječnih proizvoda i namirnica koje imaju veliki postotak vode, stručnjaci otkrivaju još nekoliko njih koje nikako ne biste trebali zamrzavati

Već odmrznuta hrana

Zamrzavanje odmrznutih namirnica opasno je za zdravlje zbog razvoja štetnih bakterija. No, i za taj problem postoji rješenje. Prije zamrzavanja hranu rasporedite i zamrznite onu količinu koja je dovoljna za jedan ili dva tanjira. Ako ste i dalje zamrznuli previše, ponovo skuhajte ono što vam je preostalo jer u tom slučaju možete ponovo zamrznuti hranu.

Skuhana tjestenina

Kuhana tjestenina može stajati nekoliko dana u frižideru, ali ako se odlučite zamrznuti je, imajte na umu da će se prilikom odmrzavanja tjestenina raspasti, promijeniti okus i teksturu te postati poput kaše

Umaci

Ostatke umaka nije dobro zamrzavati jer dolazi do odvajanja sastojaka, pa ih je najbolje pojesti isti dan. Stručnjaci upozoravaju i da posebnu pažnju treba obratiti na umake koji sadrže bilo koju vrstu brašna jer je njihovo odvajanje još intenzivnije.

Kečap

Ako flaša kečapa već dugo stoji otvorena, radije je bacite jer će pri odmrzavaju postati vodenasta.

Prezle

Prilikom zamrzavanja prezle pokupe vodu, zato kad ih poželite odmrznuti postanu mekane, vlažne i promijene okus. Ako želite praviti jela u koja se dodaju prezle, onda je bolje odvojiti dio bez prezli koji se može zamrznuti, a prilikom odmrzavanja naknadno dodajte svježe prezle.

Pržena hrana

Ne preporučuje se zamrzavanje pržene hrane jer će tokom odmrzavanja pustiti vlagu zbog koje će hrana postati kašasta, a razlog su upravo prezle koje se stavljaju prilikom prženja na ulju

Svježe biljke i avokado

I avokado i biljke postat će kašasti, a zamrznuto zeleno bilje promijenit će boju u smeđu. Srećom, postoji način kako zamrznuti svježe biljke. Odvojite korijen od listova i njih zamrznite s kockicama leda. Kad želite kuhati možete led odmah ubaciti u vruću vodu.

Konzerve

Pri zamrzavaju konzervirane hrane postoji mogućnost eksplozije. Prednost hrane u konzervi upravo je ta da može dugo stajati u frižideru, pa je nema ni potrebe zamrzavati.