Ovo su najpoželjnije biljke za vašu spavaću sobu

Uprkos tome što nam se to čini neprikladnim ili nelogičnim i unatoč tome što to ne podržava feng shui, kineska filozofija uređenja prostora, biljke itekako mogu biti dio spavaće sobe. I to ne samo ako je spavaći prostor unutar dnevne sobe nego i kada postoji kao posebna prostorija.

Spavaće sobe u našim stanovima u pravilu su toliko male da nam se čini nemogućim naći mjesta za njih. Pritom smo skloni mišljenju kako nam ne trebaju detalji poput zelenila koji će nam oduzimati dragocjeni kisik tokom odmora i spavanja. No, upravo zbog toga i činjenice da biljke proizvode kisik dobro ih je imati u sobi. Iako i one, s druge strane trebaju kisik, uvijek ga stvaraju više nego što ga potroše. Dakle, vaše brige i otpori vezani uz zelenilo u spavaćoj sobi posve su neopravdani. Ono što na biste trebali paziti jest da vam biljka nema intenzivan miris, da nije tik do uzglavlja, primjerice na noćnom ormariću te da joj date što više svjetla.

Dakle, prozorska daska ili mjesto uz prozor idealna je pozicija. Donosimo vam biljke koje su idealne za spavaću sobu – umiruju i osvježavaju, a usto ne zauzimaju mnogo prostora.

 

 CRVENA DRACENA – Vizualno atraktivna dracena vrlo je korisna u spavaćoj sobi – uklanja toksine poput formaldehida, ksilena i trikloretilena. Smjestite ih u spavaće sobe koje imaju dosta sunca te imajte na umu da mogu narasti i do jedan metar.

 LAVANDA – Jedan od najčešćih prirodnih lijekova, lavanda je korisna za mnoge stvari – kao miris za sapune, šampone ili tjeranje moljaca  ili osvježavanja zraka u stanu  Lavanda pruža ugodan miris te pomaže u liječenju nesanice, ali i tjeskobe jer ima veliko umirujuće tj. sedativno djelovanje.

GARDENIJA – Ima vrlo ugodan miris što je važno za spavaće sobe te djeluje umirujuće te čisti zrak. No vrlo je osjetljiva, tako da je morate redovito zalijevati i staviti na svijetlu poziciju, ali ne izravno na sunce. Također, gardenija voli vlažna mjesta. Tek tada će procvjetati.

ALOA – Nezahtjevne aloe uklanjaju štetne hemikalije u zraku, a svijetlim pjegama na svojim mesnatim listovima ukazuju da je zrak u kojem se nalaze onečišćen.