Ovo su najneobičnija sujevjerja širom svijeta

Da li ste znali da u Rusiji zviždanje u kući donosi lošu sreću, ili da u Danskoj mačke važe za najveće ‘tračare’?

Ovo su neka od najneobičnijih sujevjerja sa različitih strana svijeta:

– Na Filipinima se vjeruje da boje mogu da privuku munju, pa se tako odjeća crvene boje ne nosi dok traje nevrijeme.

– Prema široko raširenom predanju u Ruandi, ženama koje jedu kozje meso može da izraste brada ili mogu da postanu jako tvrdoglave. Sa druge strane, pripadnice ljepšeg pola govore da je priča davno potekla od čovjeka koji je želio ukusno meso samo za sebe.

– U Japanu, slučajno razbijena flaša donosi sreću.

– U Velikoj Britaniji i SAD se vjeruje da će izgovaranje “zeče, zeče“ ili “bijeli zec“ svakog prvog u mesecu, uticati na napredak i uspjeh u tom mjesecu.

– U Danskoj nikako ne smijete u javnosti puštati macu iz torbe u kojoj je nosite, niti joj ’pričati’ o svojim privatnim stvarima i problemima, jer se vjeruje da mačke utiču na brzo razotkrivanje ličnih stvari svojih vlasnika.

– Ime bivšeg predsjednika Argentine, Karlosa Menema, se tamo ne smije spominjati. Naime, Karlos je bio toliko loš predsednik, da se vjeruje da njegovo ime predstavlja kletvu koja nosi neuspjeh.

– Na Kubi uvijek ima razloga za još jedno piće. Kubanci vjeruju da, kad izgovorite “ovo mi je posljednje piće“, izazivate sudbinu i prizivate smrt.

– Takozvano zlo oko spominje se u kulturama i sujevjerjima širom svijeta, ali u Boliviji postoji specifičan način uklanjanja maleroznog efekta ovog simbola. Najprije se živo jaje utrlja preko tijela ’žrtve’ zlog oka, zatim se razbija u čašu vode, koja se na kraju stavlja ispod njegovog kreveta.

– U Rusiji se nošenje ili kačenje prazne kante po ulici smatra donošenjem loše sreće.

– U Italiji i Portugalu se vjeruje da hodanje unazad priziva lošu sreću. Sujeverje se vezuje za priču da hodanje na taj način pokazuje đavolu put kojim će donijeti tugu.

(bizlife.rs)