OVO SU NAJMOĆNIJI PRIRODNI AFRODIZIJACI NA SVIJETU!

Nakon dugog i temeljitog ispitivanja, naučnici su na prva dva mjesta postavili šafran i ginseng.

Čokolada je svrgnuta s trona najjačeg prirodnog afrodizijaka, a ni vino više nema ugled koje je imalo – najjači prirodni afrodizijaci su šafran i ginseng. Do tog su zaključka stigli naučnici sa univerziteta u kanadskom Guelphu. Ginseng je korijen koji se može naći u Sibiru, Kini i Koreji, a već je odavno proglašen prirodnim afrodizijakom. Vrlo često se koristi kao terapija za dijabetes tipa 2, a puna su ga i razni energetski napitci. Kinezi ga hiljadama godina koriste kao korektor erektilne disfunkcije kod muškaraca, a te su karakteristike potvrđene i naučnim ispitivanjima na laboratorijskim pacovima.

Šafran koji se dobiva od cvijeta biljke predstavlja tradicionalni začin indijske, ali i španke i talijanske kuhinje. Moć koju ima u seksualnim odnosima poznata je od davnina, legenda kaže da ga je koristila Kleopatra u kupkama kako bi unaprijedila svoje uživanje u krevetu. Uz šafran i ginseng naučnici su pronašli još nekoliko biljnih afrodizijaka, kao što je johambin, ekstrakt zapadnoafričkog drveta johambe, korijen biljke maka s anda i brazilski cvijet muira puama.

Svi zagovornici čokolade kao afrodizijaka razoružani su analizom koja ukazuje da nema direktne veze između čokolade i libida, iako je dokazano da se konzumacijom čokolade podižu razine endorfina i serotonina u mozbu. Vođa istraživanja Massimo Marcone preporučuje korišćenje prirodnih afrodizijaka prvenstveno iz razloga što ne izazivaju nuspojave, a izravno utiču na libido.

(health.com/D.K./aura.ba)