Ovo su najčešći uzroci neugodnog zadaha

Halitoza je oralni zdravstveni problem gdje je glavni simptom loš zadah. U većini slučajeva, otkrivanje uzroka je prvi korak ka liječenju . Mnogi su uzroci lošeg zadaha, zbog većeg izvora bakterija u ustima.

– Određene namirnice – Stvari koje jedete su povezane sa oralnim zdravljem. Hrana kao što je luk se apsorbuje u krvotok. Dok ta hrana ne izađe iz tijela, može uticati na zadah.

– Loša oralna njega – Bez tačnog i normalnog pranja i čišćenja zuba te rutinskih pregleda kod stomatologa, hrana ostaje u ustima. Ovo je odlično područje za razmnožavanje bakterija. Hrana koja se skuplja na zubima, desnima i jeziku može istrunuti što uzrokuje neugodni miris i okus u ustima.

– Nepravilno čišćenje zubne proteze – Zubi koja nisu očišćeni pravilno mogu sakupljati bakterije, gljivice i ostatke hrane.

– Suha usta (kserostomija) – Ovo stanje je obično ključ halitoze. Kad usta ne proizvode dovoljno pljuvačke, ona se ne čiste. Ne sklanjaju debris i stanice koje su ostale od hrane. Suha usta mogu biti uzrokovana i od strane nekih lijekova te problema žlijezde koja luči pljuvačku.

– Duhan – Cigarete i duhan ostavljaju mrlje na zubima i izlažu organizam riziku za mnoge bolesti ali i uzrokuju loš zadah. Pušači imaju rizik i za razvijanja bolesti desni, gubljenje čula okusa, iritiranih desni i raka usne šupljine.

Loš zadah može biti simptom mnogih stanja kao što su respiratorne infekcije, infekcije nosa, pluća, hroničnog bronhitisa, sinusa, dijabetesa, poremećaja rada crijeva i jetre.

Glavni simptom halitoze je loš zadah usta. Zadah se može pogoršati ujutru poslije pušenja, pijenja kafe ili konzumiranja određene hrane. Dijagnoza je bazirana na historiji zdravlja i zadahu tokom stomatološkog pregleda.

Halitoza se može izbjeći ili umanjiti ako :

– Čistite zube najmanje dva puta dnevno.

– Perete jezik, obraze i gornji dio usta. Većina loših bakterija živi na jeziku. Čišćenje jezika može napraviti veliku razliku u zadahu.

– Ako imate zubnu protezu, izvadite je prije spavanja te očistite detaljno.

– Trebali biste prestati s pušenjem. Ono može povećati loš dah u ustima.

– Držite pljuvačku u ustima za bolji protok i žvakanje hrane.

– Posjećujte stomatologa redovno, te tako otklonite problem kao što su bolesti desni, infekcija i suhih usta.