Ovo su najčešći razlozi zbog kojih ne mršavite

  Imali ste prekomjernu težinu, ali dali ste sve od sebe da izgubite kilograme i uspjeli ste! Prilično ste zadovoljni sobom, ali ipak ne uspijevate dostići svoju „idealnu“ težinu, iako mislite da ste već sve probali. Zvuči poznato? Donosimo nekoliko dodatnih razloga zašto ne možete izgubiti taj višak kilograma

Ne spavate dobro

Kada spavate, vaše tijelo prirodno usporava i troši manje energije. Ako imate problema sa spavanjem, vaše tijelo prelazi u režim stresa. Hormoni stresa, poput kortizola, noću su prirodno niski, ali će porasti ako ste budni. Kortizol tjera tijelo da pravi rezerve masti „za svaki slučaj“. Ako ste budni, vjerojatno ćete nešto i pojesti.

Osjećate se anksiozno, depresivno ili ste pod stresom

Neki ljudi od brige ne mogu jesti, dok drugi imaju tendenciju prejedanja. Kada osjetite stres, tijelo oslobađa kortizol u pokušaju oslobađanja šećera u krvotok. Ukoliko taj šećer ne potrošite (sagorite), on se pretvara u masne kiseline, zbog čega se debljate. Ta vrsta debljanja često je izraženija oko trbuha, a ne u predjelu ruku ili nogu.
Naučnici su pronašli potencijalnu vezu između ugljikohidrata i serotonina, hormona koji pomaže u regulaciji našeg raspoloženja. Postoji teorija da, jedući ugljikohidrate, nesvjesno pokušavate povećati razinu serotonina kada se osjećate depresivno.

Radite u noćnim smjenama

Kad radite noćne smjene, onda često jedete noću, i to obično nezdravu hranu. To je dosta loše za vaše zdravlje, uz sklonost da se udebljate jer tijelo noću ne može probavljati hranu tako efikasno kao danju.

Preskačete obroke

Preskakanje obroka dovodi vaše tijelo u stanje samoobrane: nizak unos hrane usporava metabolizam. Riječ je o nezdravoj tehnici preskakanja obroka koju prati prejedanje, a ne o „isprekidanom postu“ zbog mršavljenja.

Jedete više nego što mislite

Studije koje sežu u devedesete pokazuju da skoro uvijek potcjenjujemo količinu hrane koju jedemo. Novije studije otkrile su da u prosjeku pojedemo 15 posto više nego što mislimo da jedemo. Ukoliko imate problema sa praćenjem onoga što pojedete, pokušajte fotografisati doslovno sve što jedete ili pijete tokom 24 sata – rezultati bi vas mogli iznenaditi.

Ne pijete dovoljno vode

Starija životna dob i sjedilački način života mogu doprinijeti usporavanju metabolizma (sjedilački način života imaju pojedinci koji ne upražnjavaju barem 30 minuta umjerene fizičke aktivnosti tri puta sedmično, u kontinuitetu tokom barem 3 mjeseca). Ukoliko vježbamo, da bismo osigurali održavanje blagodati bržeg metabolizma treba održavati stanje dobre hidratacija tijela, dakle, uvijek unositi dovoljno vode.