Ovo su najčešće noćne more: Šta znače incestuozni snovi, snovi o padanju, sramoćenju…

Noćnim morama se ne treba opterećivati jer se tako samo potencira njihovo pojavljivanje, a dok muškarci češće sanjaju nasilne snove, žene muči gubitak bližnjih u snu

Bježanje od čudovišta, osjećaj paralize, kašnjenje na važan dogovor, smrt voljene osobe kao i gubitak kose i zuba najčešće su noćne more koje uznemiruju muškarce i žene.

Uzrok noćnih mora ne mora uvijek biti strah, odnosno češće su to druge emocije: među ostalima, krivica, tuga, gađenje ili zbunjenost…
Kako bi barem djelimično razjasnili šta se krije iza tih nesjvesnih simbola, analitičarka snova Lauri Kvin Lovenberg analizirala je upravo ono na koje se ljudi najčešće žale.

1. Ispadanje zuba

Ovaj san je povezan sa komunikacijskim problemima u stvarnom životu. Postoje razne verzije snova sa zubima, ali onaj s njihovim ispadanjem je najčešći.

Sve što u snovima ima veze s ustima, povezano je s razgovorom, a ispadanja zuba indikacija je da ste nedavno izrekli nešto što niste smjeli ili trebali.

2. Sahrana nekog voljenog

Smrt je za mozak onog koji sanja, simbol promjena i završetaka. Ako sanjate o smrti, zapitajte se što se u vašem životu mijenja ili završava. Onaj ko umire u snu najčešće predstavlja jedan dio vaše ličnosti, neku osobinu koja vam je zajednička. Sahrana je dobar znak – otpuštanja i pomirenja kako biste mogli krenuti dalje.

3. Snovi o sramoćenju sebe

Bilo da su to snovi o ispitu koji padate, projektu na kojem ste se osramotili ili nešto slično povezani su sa stresom u poslu ili onome što mislite da se od vas očekuje. Padanje na ispitu je čest san, a nakon njega se treba zapitati ko ili šta testira vaše strpljenje.

4. Incestuozni snovi

Snovi ljubavne tematike u kojima se akteri pretvore u nekog iz vaše porodice često nas kao noćne more užasavaju, ali seks u snovima nema isto značenje kao u stvarnosti.

U snu on označava spajanje, povezanost i više se odnosi na psihičko zbližavanje koje vam je potrebno ili vam nedostaje. Takođe, mogu označavati težnju da posjedujemo neku osobinu onoga ko se u takvom snu pojavljuje, jer je sami nemamo, prenosi express.hr.

5. Snovi o izgubljenosti

Mjesta i putevi na kojima se izgubimo u snovima simbolizuju gde se nalazimo u našim srcima ili mozgu. Takav san simbol je neodlučnosti u stvarnom životu, nesposobnosti donošenja odluke ili pridržavanja iste.

6. Snovi o padanju

Ovakvi snovi su oduvijek jedni od najčešćih za sve ljude, a oni indiciraju da postoji nešto u budnom životu što vas “vuče prema dnu”. Ovaj je san čest kod oboljelih od depresije, a može biti i znak upozorenja psihički teškog razdoblja na koje se treba pripremiti kako bi se spriječio pad.

7. Snovi o zaboravljanju nečega

Ova vrsta snova najčešće se javlja ljudima koji su preopterećeni brigama. To je upozorenje čovjeku u budnom životu da je na ivici i da treba da prerasporedi prioritete i prihvati činjenicu da ne može ili ne stiže sve. Poruka ovog sna je – olakšaj sebi.

8. Vrištanje koje se ne čuje

Sanjate li da želite da vrištite ali to nikako ne uspijevate, to simbolizuje osjećaj neshvaćenosti, odnosno da vas ne slušaju u budnom životu. Postoji nešto što želite da izrazite, ali onaj ko bi to trebao čuti, nije zainteresovan.

9. Snovi o vlastitoj smrti

Iskustvo sopstvene smrti u snu može biti jezivo, ali i ovde je njen simbol promjena, kraja i otpuštanja. Nakon ovog sna trebate da se zapitate šta se mijenja ili podsvjesno osjećate da biste trebali promijeniti, koje odnose okončati, kakvu odluku donijeti…

10. Pokušavate da se pomjerite, ali ste paralizovani…

Ovaj takođe česti san sličan je onom o pokušaju vrištanja, ali u njemu je problem to što spavač ne preduzima nešto ili se ne ponaša onako kako bi prema svojoj intuiciji trebalo. Paraliza je metafora osjećaja “zaglavljenosti” u budnom životu.

11. Dijagnoza smrtne bolesti

Rak ili bilo koja druga dijagnoza koja se javlja u snu, najčešće je dijagnoza neke situacije ili odnosa u životu spavača koji je vrlo nezdrav. Um povezuje to s bolešću kako bi pomogao da izliječi to iz svog života da se ne bi stvarno razbolio.