Ovo su najbolji čajevi za brzo liječenje grlobolje

Neki će čajevi pomoći ublažiti bolove, dok će drugi smanjiti proizvodnju sluzi

Toplo piće poput čaja može ublažiti simptome upale, očistiti disajne puteve i smanjiti količinu sluzi koja se spušta iz nosa u grlo i iritira ga.

Neki će čajevi pomoći ublažiti bolove, dok će drugi smanjiti proizvodnju sluzi, pojašnjava dr. Stiven Parodi, nacionalni stručnjak za infektivne bolesti i ljekar u Kaiser Permanente.

Dr. Stiven Parodi

Dr. Parodi ističe kako istraživanja nisu potvrdila da neka vrsta čaja bolje pomaže od drugih kad je riječ o tipičnim simptomima prehlade i gripe.

– Nema specifičnih studija koje će istaknuti koja kombinacija sastojaka ili lekovitih biljaka najviše pomaže jer svaki čovjek reaguje različito na različite pristupe liječenja, kazao je.

Isprobajte sljedeće čajeve i otkrijte koji vam se najviše sviđa, jer ćete tako u najkraćem roku ublažiti bolno grlo.

1. Čaj od korijena sladića

Lagano zaslađeni čaj korijena sladića dobiva se od biljke Glycyrrhiza glabra i koriste ga u kineskoj narodnoj medicini. Najbolji je u borbi protiv gastrointestinalnih tegoba poput gorušice, no kineska Akademija medicinskih nauka u radu iz 2015. godine navodi kako ima antimikrobna i antivirusna svojstva te zahvaljujući njima pomaže u borbi protiv bakterija i virusa kod prehlade grla.

2. Čaj od bijelog sljeza

Althaea officinalis naziv je biljke poznatije kao korijen bijelog sljeza. Izlučuje velike količine sluzi koja će obaviti bolno grlo. Studija iz 2014. godine ukazuje i da ta biljka pomaže kod bolova, najčešćeg simptoma upale grla. Riječ je o zelenom čaju umjerenog ukusa.

3. Čaj od kamilice

– Ako želite klasični biljni čaj, svakako preporučujem čaj od kamilice s dodatkom meda. Riječ je o umirujućem napitku koji zahvaljujući medu nudi slatkast ukus, a ujedno pomaže ublažiti bolove, istaknula je Lisa Mekdonald, somelijer za čaj.

Kazala je i kako je zbog svojih antioksidativnih svojstava kamilica odličan lubrikant koji ovlažuje bolno grlo.


 
4. Čaj od đumbira

Đumbir ima snažno protivupalno djelovanje. Pomaže kod upale grla i promuklosti, a dodatak cimeta će dodatno istaknuti njihova svojstva zahvaljujući antibakterijskom djelovanju.

5. Čaj od kurkume

Kurkuma dolazi iz iste biljne porodice kao đumbir i u zemljama Južne Azije dugo se koristi kao prirodni antiseptik. Ukus se često nalazi u mešavinama začina poput karija, u supama ili kao dodatak jelima, gutljaj čaja kurkume ima protuupalno i antimikrobno djelovanje, pokazala su istraživanja. Dodatno, pomaže kod želučanih tegoba.

6. Čaj od mente

Ako tražite čaj koji će djelovati kao da hladi, menta je odličan izbor. Bogata je mentolom koji daje osjećaj hlađenja i ima antibakterijska svojstva. Posebno koristi kod streptokokne upale grla.


7. Čaj od kore bresta

Ovaj biljni čaj nastaje iz kore bresta naziva Ulmus rubra, drveta koje raste u Severnoj Americi. Kao i slezov kojen, bogat je sluzi koja stvara gel prilikom konzumacije i oblaže upaljeno i bolno grlo. Koriste ga i u sprejevima te drugim sličnim preparatima za ublažavanje bolnog grla, navodi Nacionalni institut zdravlja.

8. Zeleni čaj

Vjerovatno ste čuli za brojne benefite klasičnog zelenog čaja. Popularni napitak je bogat aminokiselinama, vitaminima i mineralima. Ima vrlo snažan antioksidativni biljni sadržaj na koji se odnosi čak 30 posto težine suhe biljne mješavine. Zato ga se dovodi u vezu s prevencijom bolesti srca, te protuupalnim i antibakterijskim i antivirusnim učinkom. Za tijelo će uraditit čuda, osobito ako se loše osjećate. Najbolji dio je u tome što je riječ o čaju blagog ukusa, pa uz dodatak meda ili cimeta možete postići aromu koju želite.

Komentari

komentara